Το Πεντάγωνο «αψηφά» τον Τραμπ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής

Η κυβέρνηση του Trump μπορεί να «φλερτάρει» και κατά κάποιο τρόπο να «επιβάλει» την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι συμφωνούν (δείτε εδώ). Συγκεκριμένα, ο στρατός καταλαβαίνει την πραγματικότητα της κατάστασης: Η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει άμεσα την ικανότητα της χώρας να προστατευθεί άμεσα, χάρη στις ισχυρές καταιγίδες και τις πρωτοφανείς πλημμύρες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς και έμμεσα, προκαλώντας επιπλέον συγκρούσεις μεταξύ άλλων χωρών στο εξωτερικό.

Το Πεντάγωνο ανέπτυξε ένα σχέδιο υπό τη διοίκηση του Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος Τραμπ ουσιαστικά διέκοψε όλα τα σχετικά ομοσπονδιακά προγράμματα που ξεκίνησε ο προκάτοχός του. Εν ολίγοις, διέταξε το Πεντάγωνο να σταματήσει να προετοιμάζεται για την αλλαγή του κλίματος.

Το Πεντάγωνο όμως τον «αψήφησε» και προχωρά με το σχεδιασμό των επιπτώσεων σε στρατιωτικό επίπεδο, της κλιματικής αλλαγής. Το 2014, το Υπουργείο Άμυνας (DoD) δημοσίευσε το λεγόμενο «χάρτη πορείας για την αλλαγή του κλίματος«, ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των πιθανών επερχόμενων προβλημάτων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το έγγραφο χαράσσει στρατηγική αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, που αφορούν όχι μόνο τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και την ικανότητα του στρατού να επέμβει προς βοήθεια των πολιτών σε σημεία που υπάρχουν καταστροφές. «Οι στρατιωτικοί θα μπορούσαν να καλούνται συχνότερα να υποστηρίζουν τις πολιτικές αρχές … μπροστά σε πιο συχνές και πιο έντονες φυσικές καταστροφές«, αναφέρει.

Βάσει αυτού του «οδικού χάρτη», τον Ιανουάριο του 2016, το DoD εξέδωσε μια οδηγία με τίτλο «Προσαρμογή και Ανθεκτικότητα στην Κλιματική Αλλαγή«. Ο χάρτης τέθηκε σε εφαρμογή και η κλιματική αλλαγή θεωρήθηκε ως επικυρωμένη απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Η εκτελεστική εντολή του Trump σχετικά με την άρνηση της κλιματικής αλλαγής, ουσιαστικά «ακύρωσε» τα σχέδια του Πενταγώνου. Ευτυχώς, το Πεντάγωνο βρήκε έναν τρόπο να την παρακάμψει, αφήνοντας «τεχνηέντως» εκτός το ζήτημα της επίδρασης του ανθρώπου στη κλιματική αλλαγή.

Ο Υπουργός Άμυνας, James «Mad Dog» Mattis, δήλωσε πρόσφατα ότι η αλλαγή του κλίματος είναι ένα πρόβλημα. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ήταν προσεκτική ώστε να μην την αποδώσει στην ανθρώπινη δραστηριότητα – το βασικό σημείο άρνησης που επιβάλει η διοίκηση του Trump – αλλά τουλάχιστον αναγνωρίζει ότι είναι μια σαφής και παρούσα απειλή.

Με δυο λόγια, προκειμένου το Πεντάγωνο να μπορεί να συνεχίσει την έρευνα και τη προετοιμασία πάνω στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να παραβιάσει τη γραμμή του Ντ. Τραμπ, απαλείφει τις αναφορές στις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη κλιματική αλλαγή. Στην εποχή της post truth πραγματικότητας, βλέπουμε κάτι μάλλον πρωτόγνωρο. Κρατικές υπηρεσίες και δη το Πεντάγωνο, αναγκάζονται να «τροποποιήσουν» τη πραγματικότητα για να μπορούν να συνεχίσουν το σχεδιασμό επιχειρήσεων πάνω σε προβλήματα που ήδη προκαλεί η κλιματική αλλαγή και αναμένεται να ενταθούν στο μέλλον…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *