Με ποιο μέσο θα αμυνθούν οι ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα;

Το Ground-based Midcourse Defense (GMD) είναι επί του παρόντος το μοναδικό αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας για υπεράσπιση των ΗΠΑ από επιθέσεις βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων. Στοιχεία του GMD είναι αναπτυγμένα σε στρατηγικά σημεία του βορείου ημισφαιρίου, συμπεριλαμβανομένων των βάσεων εκτόξευσης πυραύλων αναχαίτισης (GBI) σε δύο θέσεις (Ft Greely, Alaska και Vandenberg AFB, CA), επτά τύπους αισθητήρων σε ξηρά, θάλασσα και διάστημα και συστήματα ελέγχου πυρός. Μέχρι το τέλος του 2017, θα υπάρχουν 44 αναπτυγμένες GBI, 40 με βάση το Ft. Greely και τέσσερις στο Vandenberg AFB.

Όταν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν εκτόξευση πυραύλου, τα δεδομένα τροφοδοτούνται στο σύστημα ελέγχου πυρός της GMD, το οποίο χρησιμοποιείται για την εκτόξευση ενός ή περισσοτέρων GBI. Το GBI θα αναχαιτίσει έναν εισερχόμενο διηπειρωτικό πύραυλο, αναπτύσσοντας το λεγόμενο Exoatmospheric Kill Vehicle (EKV), το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες για να εντοπίσει τον στόχο και κατόπιν να τον καταστρέψει προσκρούοντας πάνω του.

Το GMD έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση διηπειρωτικών πυραύλων που απειλούν τις Η.Π.Α. Χρησιμοποιεί ένα πύραυλο τριών σταδίων, για να είναι σε θέση να να εκτελέσει αναχαιτίσεις σε μεγάλες αποστάσεις και ύψη. Αυτές οι δυνατότητες του GMD, επιτρέπουν την άμυνα όλων των ηπειρωτικών ΗΠΑ  και του Καναδά.  Άλλα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των Aegis, THAAD και Patriot, ταξινομούνται γενικά ως «περιφερειακά» συστήματα και προσανατολίζονται προς απειλές βαλλιστικών πυραύλων μικρής (SRBM) έως ενδιάμεσης εμβέλειας (MRBM).

Αντίθετα, το GMD δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές.Οι πυραύλοι SRBM και IRBM της Βόρειας Κορέας που απειλούν τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, για παράδειγμα, δεν εμπίπτουν στο φάκελο εμπλοκής τoυ GMD. Αυτές οι απειλές απαιτούν άλλες λύσεις, όπως το Aegis, το THAAD ή το Patriot.

Τον περασμένο Μάιο, ο στρατός των ΗΠΑ εκτόξευσε έναν πύραυλο για να προσομοιώσει επίθεση με ICBM από την Ατόλη Kwajalein στις νήσους Μάρσαλ προς τα ύδατα ακριβώς νότια της Αλάσκας. Εν συνεχεία εκτόξευσε έναν GBI για να τον αναχαιτίσει από την Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Vandenberg στην Καλιφόρνια. Η δοκιμή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, παρά το γεγονός πως ένα τέτοιο εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο, διότι είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να αναχαιτίσει μια σφαίρα, χρησιμοποιώντας μια άλλη σφαίρα.