Πόσα χρόνια ζωής «κόβει» από τον άνθρωπο ο μολυσμένος αέρας; (διαδραστικός χάρτης)

Εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν από καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένας νέος χάρτης μας δείχνει ακριβώς πόσα χρόνια ζωής χάνει ο άνθρωπος από την εισπνοή τοξικών σωματιδίων, ανάλογα με τη χώρα στην οποία ζει.

Μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Ενεργειακής Πολιτικής (EPIC) του Πανεπιστημίου του Σικάγο, θέλησε να διαπιστώσει εάν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μείωσης του προσδόκιμου ζωής.

Η ομάδα εξέτασε τα σωματίδια PM10 που εκπέμπονται από τα οχήματα και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, των οποίων τα μεμονωμένα σωματίδια έχουν διάμετρο μικρότερη ή ίση των 10 micron, δηλαδή αρκετά μικρή ώστε να εισπνέεται εύκολα και να καταλήγει στους πνεύμονες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, για κάθε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αύξηση των PM10 στον αέρα, ένα άτομο θα χάσει επτά μήνες από το προσδόκιμο ζωής του. Για το ακόμη πιο λεπτό PM2.5, μια ίδια αύξηση αφαιρεί ένα ολόκληρο έτος από τη ζωή σας.

Σε σχέση με τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αυτές είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής μόλυνσης:

Ινδία – 4 χρόνια

Κίνα – 3,5 χρόνια

Πακιστάν – 2,5 χρόνια

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – 1,8 χρόνια

Νότια Αφρική – 1.4 χρόνια

Χιλή – 1.4 χρόνια

Πολωνία – 1,3 χρόνια

Ινδονησία – 0,9 χρόνια

Ιταλία – 0,7 χρόνια

Όσο περισσότερο ξεπερνιούνται τα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη, οι Έλληνες χάνουν 0,24 χρόνια από τη ζωή τους, εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα.

The Air Quality-Life Index (AQLI)