Γιατί η NASA αποφάσισε να καταστρέψει το Cassini;

Η αποστολή Cassini-Huygens, είναι αναμφίβολα μια από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων δεκαετιών. Παραδόξως, αυτή η επιτυχία είναι που οδήγησε τη NASA στην απόφαση να οδηγήσει το σκάφος σε μια μια αυτοκαταστροφική τελική βουτιά μέσα στην πυκνή και ταραχώδη ατμόσφαιρα του γιγάντιου πλανήτη.

Μεταξύ άλλων, ανακάλυψε τους θεαματικούς πίδακες που ξεπηδούν από τον δορυφόρο Εγκέλαδο και παραπέμπουν στην ύπαρξη ενός υπόγειου τεράστιου ωκεανού, που θα μπορούσε θεωρητικά να φιλοξενεί ζωή. Ο βολιστήρας Huygens, αποκάλυψε ότι στον παγωμένο δορυφόρο Τιτάνα βρέχει υγρογονάνθρακες, σχηματίζοντας εντυπωσιακά ποτάμια, λίμνες και θάλασσες υδρογονανθράκων, που πιθανώς μοιάζουν με τις αρχέγονες θάλασσες της Γης και τις οποίες κάποτε μπορεί να εξερευνήσει ένα υποβρύχιο σκάφος.

Για ποιο λόγο λοιπόν η NASA αποφάσισε να καταστρέψει το Cassini;

Αυτή η κίνηση είναι μια προγραμματισμένη ενέργεια της NASA για την αποφυγή τυχόν μόλυνσης των φεγγαριών του Κρόνου, μερικά από τα οποία μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν ζωή. Τον Οκτώβριο του 2015, το Cassini πέταξε μέσα από τους πίδακες υδρατμού του Εγκέλαδου, επιβεβαιώνοντας πως ο δορυφόρος του Κρόνου, διαθέτει έναν τεράστιο υποθαλάσσιο ωκεανό.

Το Cassini λοιπόν, πέφτει «θύμα» της ίδιας του της επιτυχίας. Μετά από 20 χρόνια στο διάστημα και 13 χρόνια παρατήρησης και μελέτης του Κρόνου και των δορυφόρων του, η ιστορική αποστολή της NASA και της ESA, φτάνει στο τέλος της. Η βουτιά του σκάφους στον Κρόνο, θα πραγματοποιηθεί αύριο (15/9), στις 13:00 ώρα Ελλάδος. Ας θυμηθούμε μερικές από τις σημαντικές του ανακαλύψεις, μέσα από μερικές εκπληκτικές φωτογραφίες.