Ειδικοί προτείνουν το περιορισμό της εξουσίας του Τραμπ να διεξάγει πυρηνικό πόλεμο

Οι ειδικοί για τις εξωτερικές σχέσεις Jeffrey Bader και Jonathan D. Pollack ζήτησαν από κοινού από το Κογκρέσο να περιορίσει την εξουσία του Προέδρου να ξεκινήσει πυρηνική επίθεση. Ο Bader υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος του πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Ασία από το 2009 έως το 2011. Ο Pollack είναι ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings, ο οποίος ειδικεύεται στην Κορέα και την Κίνα. Ο Pollack ήταν επίσης καθηγητής στο Αμερικανικό Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο, ένα από τα πρωταρχικά κέντρα στρατηγικής και επιχειρησιακής σκέψης στις ΗΠΑ.

Οι Bader και Pollack εστιάζουν στην ιδιαίτερη αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου Trump και του Kim Jong-un. Ο Trump και ο Kim φαίνεται να πιστεύουν ότι η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, εξυπηρετεί τις ανάγκες τους για «εγχώρια κατανάλωση».  «Ωστόσο, οι λέξεις μπορούν εύκολα να έχουν συνέπειες που ούτε ένας ηγέτης φαίνεται να κατανοεί ».  Επισημαίνουν ότι ενώ οι διεθνείς κυρώσεις μπορεί να είναι σε θέση να αποδυναμώσουν τις ενέργειες του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ακόμη και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Γερουσίας Εξωτερικών Σχέσεων Bob Corker του Τενεσί, αμφισβήτησε δημοσίως την σταθερότητα του Προέδρου Trump. Δεν είναι ο πρώτος γερουσιαστής που το κάνει, υποδεικνύοντας ότι έχει έρθει η ώρα για μια νομοθετική αλλαγή.

Προτείνουν μια τροποποίηση του νόμου War Powers Act που θα εξασφαλίζει ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί απλά να χρησιμοποιήσει τους κώδικες του για να ξεκινήσει μια πυρηνική επίθεση. Αντ ‘αυτού, η τροπολογία θα προβλέπει μια μικρή ομάδα να συναινέσει ομόφωνα σε μια τέτοια ενέργεια. Οι Bader και Pollack προτείνουν τον αντιπρόεδρο, τον υπουργό άμυνας, τον αρχηγό του επιτελείου και τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες των δημοκρατικών και των ρεπουμπλικανών.

Στόχος δεν είναι να μειωθεί η ικανότητα αντίδρασης των ΗΠΑ σε περίπτωση επίθεσης, αλλά η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αξιολογεί την ανάγκη για απάντηση σε επίθεση με τη χρήση πυρηνικών όπλων ή οχι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *