Υπερβολικός ισχυρισμός πως υπάρχει κίνδυνος θανάσιμης μόλυνσης από τον ανοξείδωτο μεταλλικό νεροχύτη στην κουζίνα

You are currently viewing Υπερβολικός ισχυρισμός πως υπάρχει κίνδυνος θανάσιμης μόλυνσης από τον ανοξείδωτο μεταλλικό νεροχύτη στην κουζίνα

Πρόσφατα κυκλοφόρησε άρθρο που υποστηρίζει πως οι νεροχύτες από ανοξείδωτο χάλυβα και οι βρύσες κουζίνας θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της θανάσιμης Νόσου των Λεγεωνάριων, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Στο iatropedia.gr, διαβάζουμε άρθρο που αναδημοσιεύτηκε σε πολλές άλλες ιστοσελίδες.

Τελικά πόσο κινδυνεύουμε από τους ανοξείδωτους νεροχύτες;

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε πως πηγή του άρθρου είναι η βρετανική tabloid Daily Mail, που δεν φημίζεται για την αξιοπιστία της.

Σύμφωνα με το New Scientist, είναι γνωστό πως η ανοξείδωτη επικάλυψη μπορεί να υποστεί φθορές με το πέρασμα του χρόνου με αποτέλεσμα να εμφανιστεί σκουριά. Όταν η σκουριά συνδυάστηκε με το βακτήριο Legionella Anisa (ένα από τα 40 διαφορετικά στελέχη Legionella που προκαλούν νόσο των λεγεωνάριων, υπεύθυνο για μόλις το 3% των συνολικών κρουσμάτων) σε βρύση από ανοξείδωτο χάλυβα, τα μισά δείγματα νερού κατέληξαν να μολυνθούν. Η Legionella Anisa αποδείχτηκε περισσότερο ικανή να επιβιώσει και να αναπαραχθεί σε αυτόν τον συνδυασμό παρά στη διάταξη που δεν περιείχε σκουριά, φθάνοντας σε συγκεντρώσεις μεταξύ 20.000 και 100.000 ζωντανών βακτηρίων ανά λίτρο νερού.

Ωστόσο, ο Victor Yu του Πανεπιστήμιου του Πίτσμπουργκ, λέει ότι δεν είναι δυνατόν να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τον ασφαλέστερο σχεδιασμό βρύσης από τη συγκεκριμένη έρευνα, διότι αυτές οι ανοξείδωτες επιφάνειες, δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με ανθρώπους που έχουν αρρωστήσει τη νόσο των λεγεωνάριων. Σημειώνει επίσης ότι ένα διαφορετικό στέλεχος Legionella είναι υπεύθυνο για τις περισσότερες περιπτώσεις στον άνθρωπο. Η τελευταία πρόταση που ίσως είναι και η σημαντικότερη στο να κατανοήσουμε το “κίνδυνο θανάσιμης μόλυνσης από τον ανοξείδωτο μεταλλικό νεροχύτη στην κουζίνα”, έχει απαλειφθεί από το άρθρο της Daily Mail.

Για κάθε ενδεχόμενο, το ECDC συνιστά να διατηρούνται τα συστήματα ζεστού νερού σε θερμοκρασία μεταξύ 50 και 60 ° C και να λειτουργούν κανονικά οι βρύσες για να αποφεύγεται η στασιμότητα του νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως το άρθρο της Daily Mail που αναπαρήγαγε το iatropedia.gr, υπερβάλει και κινδυνολογεί χωρίς ουσιαστικό λόγο.