Οι αστροναύτες που έχουν «ταξιδέψει» στο χρόνο

Ο Αϊνστάιν ήταν αυτός που διατύπωσε πρώτος την ιδέα ότι ο χώρος και ο χρόνος είναι αλληλένδετες καταστάσεις και αποτελούν το χωροχρόνο στα πλαίσια της θεωρίας της σχετικότητας. Ο χώρος που αντιλαμβανόμαστε αποτελείται από 3 διαστάσεις (μήκος, ύψος, βάθος). Η 4η διάσταση είναι ο χρόνος.

Το 1971 ο φυσικός Joseph Hefele και ο αστρονόμος Richard Keating τοποθέτησαν 4 ατομικά ρολόγια σε ισάριθμα επιβατικά αεροσκάφη. Τα αεροσκάφη έκαναν το γύρο της γης 2 φορές και στη συνέχεια ο χρόνος που μέτρησαν συγκρίθηκε με αντίστοιχα ατομικά ρολόγια στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτό που προέβλεψε η θεωρία της ειδικής και γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν. Τα »ιπτάμενα» ατομικά ρολόγια είχαν επιβραδυνθεί με το μικροσκοπικό αλλά μετρήσιμο χρόνο των 40/1.000.000.000 του δευτερολέπτου.

Εάν κάποιος ζούσε 100 χρόνια και πέρναγε όλη τη ζωή του σε ένα αεροσκάφος θα κέρδιζε 1/10.000 του δευτερολέπτου σε σχέση με κάποιον που θα ζούσε για 100 χρόνια στη γη. Ο Ρώσος κοσμοναύτης Sergei Avdeyev παρέμεινε στο διάστημα για 748 ημέρες. Διένυσε 515.000.000 χλμ με 11.968 περιφορές της γης και μέση ταχύτητα 27.360 χλμ/ώρα. Για αυτό το λόγο γέρασε κατά 0,02 δευτερόλεπτα λιγότερο απ’ ότι εάν παρέμενε στη γη. 

Το ρεκόρ του ξεπεράστηκε το 2005 από τον επίσης Ρώσο Sergei Krikalev με 803 ημέρες παραμονής στο διάστημα, ο οποίος επίσης »ταξίδεψε» μπροστά στο χρόνο για κάτι περισσότερο από 0,02 δευτερόλεπτα.

Εάν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα διαστημόπλοιο που θα κινείται με ταχύτητα 99% αυτή του φωτός (300.000 χλμ/δευτ) και ταξιδέψουμε με αυτό για 1 χρόνο, τότε όταν επιστρέψουμε στη γη θα έχουν περάσει πάνω από 350 χρόνια. Με άλλα λόγια όσο πιο γρήγορα ταξιδεύουμε τόσο πιό αργά κυλά ο χρόνος. 

Το πείραμα των διδύμων αστροναυτών

Έπειτα από έναν χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό -το μεγαλύτερο διάστημα που έχει περάσει Αμερικανός εκτός του πλανήτη μας- ο αστροναύτης  της NASA Σκοτ Κέλι , επέστρεψε στη Γη. 

Ο Κέλι ήταν ο ιδανικός υποψήφιος, καθώς έχει δίδυμο αδερφό, ο οποίος τυγχάνει επίσης αστροναύτης, αν και πλέον δεν συμμετέχει σε αποστολές. Η ευκαιρία αυτή, της μελέτης δηλαδή των επιπτώσεων της παραμονής στο διάστημα σε δύο ομοζυγωτικούς διδύμους είναι μοναδική, θεωρούν οι επιστήμονες.

Όντας σε τροχιά για 340 ημέρες και κινούμενος με ταχύτητα 7,66 χλμ/δευτερόλεπτο (0.0026% της ταχύτητας του φωτός), ο Kelly »ταξίδεψε» μπροστά στο χρόνο κατά 0.00959 δευτερόλεπτα.

Ο χρόνος δεν είναι γραμμικός όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς οι άνθρωποι. Ο χρόνος μπορεί να διασταλεί, να επιβραδυνθεί ή να επιταχυνθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, οι νόμοι της φυσικής, επιτρέπουν στα γεγονότα να κινούνται προς τα μπρος αλλά και προς τα πίσω. Δηλαδή εάν παρατηρήσουμε ένα ποτήρι να πέφτει στο πάτωμα και να σπάει, θεωρητικά αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιστραφει και το ποτήρι να επιστρέψει στην αρχική του θέση ακέραιο. Όλα αυτά εμπίπτουν στη θεωρία της κβαντομηχανικής.

One thought on “Οι αστροναύτες που έχουν «ταξιδέψει» στο χρόνο

 1. Αυτά τα πειράματα αφορούν τη γενική σχετικότητα επειδή επηρεάζονται σημαντικά από τη γήινη βαρύτητα. Δεν έχει αποδειχθεί ότι ισχύει η διαστολή του χρόνου στα πλαίσια της ειδικής σχετικότητας. Τα μέχρι τώρα τέστ της ΕΣ παρέχουν μόνον ενδείξεις για τις οποίες υπάρχουν και εναλλακτικές θεωρήσεις. Για παράδειγμα, η διόρθωση του χρόνου των gps πραγματοποιείται βάσει της ΓΣ ενώ η συνεισφορά της ΕΣ υπερβαίνει τα όρια του πειραματικού σφάλματος και δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη στους υπολογισμούς.

  Αναφέρω τρείς σχετικούς σύνδεσμους:

  Διαβάστε τον πρόλογο του έργου των Abhijit Biswas και Krishnan Mani, «Αναθεωρημένη Θεωρία Σχετικότητας», στην οποία διατηρούνται και ενσωματώνονται μόνο πειραματικά αποδεδειγμένες αρχές (το έργο σε pdf arXiv: 0711.1575v2):

  https://physicsessays.org/browse-journal-2/product/552-6-abhijit-biswas-krishnan-r-s-mani-remodeled-relativity-theory.html

  Δείτε πώς ερμηνεύεται το παράδοξο των διδύμων από τον Curt Ranshaw μετά από προσεκτική εξέταση των πλαισίων αναφοράς χωρίς την επίκληση στην υπόθεση της διαστολής του χρόνου, η οποία-όπως εξηγεί ο συγγραφέας- παραβιάζει την αρχή της ισοδυναμίας:

  https://www.researchgate.net/publication/3277216_Moving_clocks_reference_frames_and_the_twin_paradox

  Η Πειραματική Βάση της ΕΣ (πλήρης, ενημερωμένη, λεπτομερής παρουσίαση με όλες τις πηγές, επιμελημένη από κάποιον φανατικό υποστηρικτή της):

  http://www.physics.adelaide.edu.au/~dkoks/Faq/Relativity/SR/experiments.html

Comments are closed.