Μοναδική καταγραφή ηλιακής έκλαμψης από 10 διαστημικά οχήματα

Ο ήλιος μας μπορεί να φαίνεται ειρηνικός να επιπλέει στο διάστημα, αλλά στην πραγματικότητα συχνά βιώνει πολύ βίαιες εκρήξεις (CMΕ). Οι CMEs είναι γιγαντιαίες ηλιακές εκλάμψεις που μπορούν να στείλουν αστρικό υλικό προς κάθε κατεύθυνση του ηλιακού μας συστήματος με απίστευτες ταχύτητες και όταν χτυπήσουν στη Γη μπορούν να διαταράξουν τα ηλεκτρονικά.

Πίσω το 2014, μια CME δεν χτύπησε τη Γη, αλλά έπληξε σχεδόν κάθε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα και οι διαστημικοί οργανισμοί της Γης ήταν εκεί για να τα καταγράψουν όλα. Τα διαστημικά οχήματα της NASA και της ESA που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το ηλιακό σύστημα, παρακολούθησαν την CME από τον Άρη στον Πλούτωνα και πέρα από αυτόν. Συνολικά, δέκα διαφορετικά σκάφη κατέγραψαν μετρήσεις της έκλαμψης.

Συνδυασμένα, τα δεδομένα αυτά παρέχουν τη σαφέστερη εικόνα για το πώς μια CME κινείται μέσα στο διάστημα. Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να προβλέψουν ακριβώς πού και πότε θα «χτυπήσει» ένα CME στο ηλιακό σύστημα μόλις το εντοπίσουν να ξεκινά από τον ήλιο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον προγραμματισμό και την αποφυγή μελλοντικών ηλιακών καταιγίδων.

http://www.popularmechanics.com/space/solar-system/news/a27786/scientists-track-storm-through-solar-system/