ΔΕΝ ισχύει πως έκρυψαν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σπόρου σταφυλιού

You are currently viewing ΔΕΝ ισχύει πως έκρυψαν τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σπόρου σταφυλιού

Μια είδηση που ανακυκλώνεται τακτικά, υποστηρίζει πως υπάρχει ένας πολύ κοινός σπόρος που κάνει θαύματα με τον καρκίνο, αλλά κάποιοι επιμένουν να τον κρατούν κρυφό.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Τι ισχύει πραγματικά;

Το δημοσίευμα επικαλείται »πρόσφατη» έρευνα χωρίς όμως να την παραθέτει. Πρόκειται για έρευνα του 2008 από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, όπου μελετήθηκε η δραστικότητα της φυσικής  χημικής  ένωσης  (πολυφαινόλη) Ρεσβερατρόλης, σε λευχαιμικά καρκινικά κύτταρα. Σύμφωνα με τα πειράματα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 76% σε λευχαιμικά κύτταρα, σε εργαστηριακό περιβάλλον (η έρευνα αφορούσε την επίδραση της ουσίας αποκλειστικά σε λευχαιμικά κύτταρα και όχι σε άλλους τύπους καρκίνου). Ενώ η θετική επίδραση της συγκεκριμένη ένωσης δεν αμφισβητήθηκε, το δημοσίευμα που την παραθέτει, αναφέρει την άποψη της Kat Arney, του Βρετανικού οργανισμού Cancer Research UK που καταλήγει λέγοντας πως ακόμη απέχουμε πολύ από την εφαρμογή της συγκεκριμένης ουσίας ως φαρμακευτικό προϊόν «Although interesting, it’s still a long way from being a treatment that we can give to patients.»

Επιπλέον, η Ρεσερβατόλη, δεν είναι το »φάρμακο που κρύβουν οι φαρμακευτικές εταιρίες» αλλά κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής εδώ και πολλά χρόνια.

SMLXL

Ενημερωτικά, η συγκέντρωση Ρεσερβατόλης είναι αρκετά υψηλότερη στη φλούδα παρά στο σπόρο του σταφυλιού, όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Σε καμία περίπτωση, η έρευνα δεν αναφέρει πως θεράπευσε το καρκίνο, ή έστω κατέστρεψε τα καρκινικά κύτταρα σε πειραματόζωα ή ανθρώπους, αλλά αποκλειστικά σε δοκιμές in vitro.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014, αναφέρει όντως τα θετικά αποτελέσματα των in vitro μελετών. Συγκεκριμένα, σε μελέτες καλλιεργειών καρκινικών κυττάρων τα αποτελέσματα της χρήσης Ρεσερβατόλης ήταν θετικά. Αντιθέτως, στις ελάχιστες μελέτες που έχουν γίνει πάνω σε τρωκτικά και ανθρώπους, τα αποτελέσματα ήταν ασαφή.

Η έρευνα καταλήγει: »Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν πως πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπόψιν, πριν η Ρεσβερατρόλη χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους για προφύλαξη ή θεραπεία από τον καρκίνο». (Together, the data suggest that many factors need to be considered before resveratrol can be used for human cancer prevention or therapy).

 

Συμπέρασμα:

Οι ιδιότητες ορισμένων πολυφαινολων όπως η Ρεσβερατρόλη που περιέχεται μεταξύ άλλων και στους σπόρους σταφυλιού, έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα εναντίον καρκινικών κυττάρων σε δοκιμές in vitro. Επειδή όμως έχουν γίνει ελάχιστες δοκιμές σε πειραματόζωα και ανθρώπους, με ασαφή αποτελέσματα, δε θα πρέπει να θεωρούμε ως θέσφατο πως τα κουκούτσια σταφυλιού θα μας θεραπεύσουν από τον καρκίνο. Εξάλλου και οι ίδιοι ερευνητές που έκαναν την έρευνα του 2008, την οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα που σας παραθέσαμε στην αρχή του άρθρου, είχαν δηλώσει πως απέχουμε ακόμη πάρα πολύ από την ανακάλυψη μιας θεραπείας βασισμένης στις ιδιότητες του σταφυλιού. Επισήμως, ο Αμερικανικός FDA (αντίστοιχος ΕΟΦ), χαρακτηρίζει τη θεραπεία του καρκίνου με σπόρους σταφυλιού, ως ψεύτικη.

Οι έρευνες In vitro δηλαδή σε δοκιμαστικά τρυβλία, απέχουν πολύ από τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.  Υπάρχουν εκατοντάδες έρευνες In vitro που αρχικά έδειξαν κάποια αποτελέσματα αλλά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα όταν η θεραπεία δοκιμάστηκε σε ανθρώπους. Υπάρχουν εκατοντάδες ουσίες που μπορούν να σκοτώσουν καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορούν να κάνουν το ίδιο και σε ασθενείς. Αν θέλαμε να γενικεύσουμε, θα λέγαμε πως ακόμη και η χλωρίνη σκοτώνει το καρκίνο στο εργαστήριο και μάλιστα σε ποσοστό 100%, αλλά κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα τη χορηγούσε σε καρκινοπαθή.

Καλό είναι να ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του γιατρού σας και όχι οποιαδήποτε θεραπεία διαβάσατε στο internet.