Ερευνητές δημιούργησαν συνθετική τροφή με τη βοήθεια μικροβίων και ηλεκτρισμού

Φινλανδοί ερευνητές δημιούργησαν μια παρτίδα μονοκυτταρικής πρωτεΐνης που είναι αρκετά θρεπτική για να χρησιμεύσει για φαγητό χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η όλη διαδικασία απαιτεί μόνο ηλεκτρική ενέργεια, νερό, διοξείδιο του άνθρακα και μικρόβια. Το συνθετικό φαγητό δημιουργήθηκε στα πλαίσια του έργου Food From Electricity, το οποίο αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Lappeenranta (LUT) και του Τεχνικού Ερευνητικού Κέντρου της Φινλανδίας (VTT).

Μετά την έκθεση των πρώτων υλών στην ηλεκτρόλυση σε ένα βιοαντιδραστήρα, η διαδικασία σχηματίζει μια σκόνη που αποτελείται από περισσότερο από 50 τοις εκατό πρωτεΐνη και 25 τοις εκατό υδατάνθρακες – η υφή μπορεί επίσης να αλλάξει με την αλλαγή των μικροβίων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή.

Το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με τον Juha-Pekka Pitkänen, κύριο επιστήμονα στο VTT, είναι να βελτιστοποιήσει την αποδοτικότητα του συστήματος, διότι σήμερα ένας βιοαντιδραστήρας μεγέθους ενός φλιτζανιού καφέ χρειάζεται  περίπου δύο εβδομάδες για να παράγει ένα γραμμάριο πρωτεΐνης.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι θα χρειατεί περίπου μια δεκαετία πριν μια πιο αποδοτική εκδοχή του συστήματος θα είναι ευρέως διαθέσιμη – «Ίσως 10 χρόνια είναι ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη εμπορικής εκμετάλλευσης της ιδέας, από την άποψη της ανάγκης ύπαρξης νέας νομοθεσίας και νέας τεχνολογίας επεξεργασίας».

Ο δυνητικός αντίκτυπος των τροφίμων που παράγονται με ηλεκτρική ενέργεια και άλλες ευρέως διαθέσιμες πρώτες ύλες είναι τεράστιος. Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Πρώτον, ως μέσο σίτισης ανθρώπων που λιμοκτονούν σε περιοχές που δεν είναι κατάλληλες για γεωργική παραγωγή. Ο Pitkänen δήλωσε ότι στο μέλλον η τεχνολογία μπορεί να μεταφερθεί σε ερήμους και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν λιμό, παρέχοντας μια πηγή φτηνών και θρεπτικών τροφίμων σε όσους την χρειάζονται περισσότερο.

Δεύτερον, ως μέσο μείωσης των παγκόσμιων εκπομπών αερίων, μειώνοντας τη ζήτηση για ζωοτροφές και τις καλλιέργειες που είναι απαραίτητες για τη διατροφή τους. Επί του παρόντος, η βιομηχανία κρέατος αντιπροσωπεύει μεταξύ 14 και 18 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η παραγωγή ζωοτροφών, δεσμεύει τεράστιες εκτάσεις γης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Το σχέδιο για τα τρόφιμα από ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να μειώσει το ποσό της μη βιώσιμης καλλιέργειας εκτάσεων που απαιτείται για να τραφεί ο ανθρώπινος πληθυσμός, καθώς μας παρέχει μια φθηνότερη και ανανεώσιμη μέθοδο για να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά που μας χρειάζονται. Άλλες λύσεις που έχουν προταθεί είναι το κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήρια ή η στροφή προς την κατανάλωση εντόμων, η οποία παράγει λιγότερα απόβλητα και απαιτεί λιγότερη ενέργεια.

Πηγή: Futurism