Σημαντική πτώση του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε άνδρες σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι συγκεντρώσεις σπέρματος στους άνδρες σε δυτικές χώρες, μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με μια σημαντική νέα μελέτη. Η μελέτη, με επικεφαλής ισραηλινούς ερευνητές, εξέτασε εκατοντάδες μελέτες για την ποιότητα των σπερματοζωαρίων μεταξύ 1973 και 2011. Συνολικά, μελετήθηκαν 43.000 άντρες

Τα ευρήματα της μελέτης

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μεταξύ των ανδρών στις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ευρώπη, μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, σε λιγότερο από 40 χρόνια, ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων σε αυτή την ομάδα ανδρών μειώθηκε περισσότερο από 50%. Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων θεωρείται σήμερα το καλύτερο μέτρο εκτίμησης της ανδρικής γονιμότητας.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Reproduction Update, έδειξαν μείωση κατά 52,4% στη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και μείωση κατά 59,3% του συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων μεταξύ ανδρών της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ενώ η μελέτη (που ήδη δέχεται σφοδρή κριτική) δεν είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται, οι ερευνητές λένε ότι είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μετα-ανάλυση για το θέμα. Τα νέα ευρήματα έχουν περιορισμούς – δεν περιλαμβάνουν ανάλογα ευρήματα από άνδρες από μη δυτικές χώρες – αλλά οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη προσθέτει σε μια αυξανόμενη ανησυχία για το πώς οι αλλαγές στο περιβάλλον μπορούν να επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα.

Ενώ οι θεραπείες υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε πιθανές συνέπειες της μείωσης, λίγα έχουν γίνει για να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος καθότι  ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να αποτελεί δείκτη φτωχότερης υγείας γενικά.

Έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για τους λόγους μείωσης του αριθμού των σπερματοζωαρίων, όπως το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανσης, το κάπνισμα και η έκθεση των εγκύων σε χημικές ουσίες που απαντιούνται σε μυριάδες οικιακά προϊόντα, γνωστά ως ενδοκρινικά διαταρακτικά.

Κινδυνεύει ο ανδρικός πληθυσμός με ολική στειρότητα;

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση της έρευνας, έκαναν την εμφάνισή τους κινδυνολογικά άρθρα σε tabloid του εξωτερικού, περί επερχόμενης εξαφάνισης της ανθρωπότητας.

Αν και τα ευρήματα της έρευνας είναι αρκούντως ανησυχητικά, απέχουν πολύ από τα συμπεράσματα αυτών των δημοσιευμάτων. Αρχικά, οι παράγοντες της μείωσης των σπερματοζωαρίων, εφόσον επιβεβαιωθούν, είναι πλήρως αναστρέψιμοι, μέσω αλλαγής στο δυτικό lifestyle (καλύτερη διατροφή, διακοπή καπνίσματος κτλ) και αποφυγής επικίνδυνων προϊόντων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στην Νότιο Αμερική, Ασία και Αφρική, δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη μείωση, αν και οι σχετικές μελέτες είναι λίγες.

Γνωρίζουμε πως η υπογονιμότητα καθορίζεται από συγκέντρωση μικρότερη των 40 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά ml σπερματικού υγρού. Σύμφωνα με την έρευνα, ο μέσος όρων των ανδρών, εξακολουθεί να παράγει 50 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση. «Χρειάζεται μόνο ένα από αυτά για να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο», σύμφωνα με χαρακτηριστική δήλωση του Αναπαραγωγικού Τοξικολόγου Dr Shaun Roman του University of Newcastle.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθούν οι λόγοι της μείωσης.