Εμβόλιο για τον διαβήτη τύπου 1 ξεκινά κλινικές δοκιμές το 2018

Ένα εμβόλιο που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και δεκαετίες και που θα μπορούσε να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές το 2018.

Δεν πρόκειται για θεραπεία και δεν θα εξαλείψει εντελώς την ασθένεια, αλλά το εμβόλιο αναμένεται να παρέχει ανοσία έναντι ενός ιού που έχει βρεθεί ότι πυροδοτεί την άμυνα του οργανισμού να επιτεθεί στον εαυτό του, ενδεχομένως μειώνοντας τον αριθμό των νέων περιπτώσεων διαβήτη κάθε χρόνο.

Πάνω από δύο δεκαετίες έρευνας υπό το Πανεπιστήμιο του Τάμπερε στη Φινλανδία έχει αποδώσει στερεά αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν έναν τύπο ιού που ονομάζεται coxsackievirus B1 με μια αυτοάνοση αντίδραση που προκαλεί το σώμα να καταστρέψει τα κύτταρα στο δικό του πάγκρεας.

Η μορφή τύπου 1 του διαβήτη – που δεν πρέπει να συγχέεται με την πιο διαδεδομένη μορφή τύπου 2 που τείνει να επηρεάσει άτομα αργότερα στη ζωή τους – οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα παραγωγής ινσουλίνης που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα του σώματος για την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα.

Αυτή η απώλεια ινσουλίνης είναι αποτέλεσμα καταστροφής παγκρεατικών κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, συχνά μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής.

20 με 40 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως ζουν με διαβήτη τύπου 1. Ένα τέτοιο εμβόλιο μπορεί να μην τερματίσει την ασθένεια, αλλά αν λειτουργήσει, πρόκειται σίγουρα για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο Vaccine.