Η θεωρία του υπερηφαιστείου που οδήγησε την ανθρωπότητα στο χείλος της εξαφάνισης πριν 75.000 χρόνια

Η έκρηξη του υπέρ-ηφαιστείου Τόμπα, στη Σουμάτρα, πριν από 75.000 χρόνια, αποτελεί τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη των τελευταίων 2,5 εκ ετών. Αν και εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ως θεωρία, εχει προταθεί ότι προκάλεσε τεράστιας κλίμακας αλλαγές στο κλίμα που μείωσαν τον αριθμό των ανθρώπων σε μόλις 5 με 10.000 άτομα.

Περίπου 3.000 κυβικά χλμ στάχτης και πέτρας εκτινάχθηκαν από την έκρηξη, μέρος από τα οποία έφτασαν και παρέμειναν στην ανώτερη ατμόσφαιρα για διάστημα μερικών ετών μπλοκάροντας ένα ποσοστό των ακτίνων του ηλίου. Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει ηφαιστειακός χειμώνας. Η χλωρίδα, η βάση της διατροφικής αλυσίδας, καταστρέφεται, και κατ επέκταση τα ζώα δεν έχουν τροφή και ο άνθρωπός λιμοκτονεί.

Γράφημα εξέλιξης του ανθρώπινου πληθυσμού

Πiο αναλυτικά, η έκρηξη, κατέστρεψε άμεσα τη ζωή στη γύρω περιοχή λόγω τεραστίων πυροκλαστικών ροών. Στον ευρύτερο Ινδικό Ωκεανό, τα τεράστια τσουνάμι, έσβησαν τις παραλιακές περιοχές από το χάρτη. Η σκόνη και τα αέρια όπως το θείο, φτάνοντας στην ανώτερη ατμόσφαιρα, διασκορπίστηκαν από τους ανέμους και κάλυψαν όλη την υδρόγειο. Αμέσως η παγκόσμια θερμοκρασία σημείωσε πτώση και ο κύκλος του καιρού άλλαξε δραματικά. Οι αλλαγές ενδέχεται να κράτησαν έως 1000 χρόνια. Οι επιπτώσεις στη βλάστηση, επηρεάζουν τη πανίδα και κατ επέκταση τον άνθρωπο, που εκείνη την εποχή ζει σε ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Ενδέχεται όλη αυτή η δοκιμασία να μείωσε των αριθμό των ανθρώπων σε κάτω από 10.000 άτομα, από τα οποία γύρω στα 1.000 ήταν σε αναπαραγωγική ηλικία.

Σύγκριση διασποράς στάχτης μεταξυ Τόμπα, Ταμπόρα (1815) και Πινατούμπο (1991)

Η θεωρία της παρολίγον εξαφάνισης του ανθρώπινου είδους λόγω του υπέρ-ηφαιστείου Τόμπα στηρίζεται σε γενετικά στοιχεία. Η γενετική έχει ανακαλύψει ότι πριν από 70.000 χρόνια, το ανθρώπινο είδος, έφτασε σε γενετικό αδιέξοδο (genetic bottleneck). Αυτό συμβαίνει όταν ο πληθυσμός ενός είδους μειώνεται δραστικά εξαιτίας κάποιας φυσικής καταστροφής ή ασθένειας. Αποτέλεσμα ήταν η γονιδιακή διαφοροποίηση του είδους να μειωθεί δραστικά. 

Γεωλογικά και γενετικά ευρήματα έχουν καθορίσει ότι στη σχετικά πρόσφατη ιστορία του ανθρώπου, συνέβη ένα κατακλυσμιαίο γεγονός. Η έκρηξη του Τόμπα προτείνεται ως η πιθανότερη απάντηση. Όπως και να ‘χει, είναι φανερό ότι ακόμη και σήμερα, μετά από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και τεχνολογικής προόδου, μια τεράστια καταστροφή όπως η έκρηξη ενός υπέρ-ηφαιστείου, θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξη του είδους μας στο πλανήτη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *