Να ένας λόγος γιατί δεν έχουμε βρει ακόμη εξωγήινους

Ο γαλαξίας μας φιλοξενεί κάπου μεταξύ 100 με 400 δισεκατομμύρια άστρα και το καθένα δυνητικά μπορεί να έχει πλανήτες. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο τρισεκατομμύρια γαλαξίες, όπως ο δικός μας, στο παρατηρησίμο σύμπαν, που ο καθένας αποτελείται από τρισεκατομμύρια πλανήτες σε τροχιά γύρω από εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια.

Ακόμα κι αν οι πλανήτες που μπορούν να διατηρήσουν τη ζωή είναι εξαιρετικά σπάνιοι, οι τεράστιοι αριθμοί πλανητών και μόνο, υποδηλώνουν πως θα πρέπει να υπάρχει νοήμων ζωή κάπου στο σύμπαν. Ακόμη και αν μόλις το 0,1% των πλανητών του γαλαξία μας διαθέτουν συνθήκες κατάλληλες για ζωή, θα πρέπει να υπάρχουν συνολικά 1.000.000 τέτοιοι πλανήτες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η υπόθεση του «Μεγάλου Φίλτρου», η οποία υποδηλώνει ότι πριν οι νοήμονες οργανισμοί έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τα όρια του αρχικού τους πλανήτη, προσκρούουν σε ένα είδος τοίχου – το Μεγάλο Φίλτρο.

Υπάρχουν ορισμένες μεταβατικές στιγμές από εξελικτικής απόψεως που οποιοσδήποτε πλανήτης όπως ο δικός μας θα πρέπει να κατακτήσει πριν επικοινωνήσει με άλλους κόσμους. Ορισμένες συμβαίνουν στα πρώιμα στάδια της ζωής, και στην περίπτωσή μας, ενδέχεται να είμαστε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο φίλτρο σε αυτό το σημείο της εξέλιξής μας.

Η κλιματική αλλαγή, εάν επιτραπεί να συνεχιστεί, θα καταστρέψει τελικά μεγάλο μέρος της ζωής στη Γη, όπως την ξέρουμε. Ήταν το εξαιρετικά σταθερό κλίμα των τελευταίων 12.000 χρόνων που επέτρεψε στην ανθρωπότητα να ανθίσει, να επωφεληθεί από τη γεωργία και τελικά από την εκβιομηχάνιση (αν και ειρωνικά, αυτό μπορεί επίσης να είναι και η καταδίκη μας).

Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν τα χαρακτηριστικά των ειδών που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από τις καταστροφές από την αλλαγή του κλίματος. Δύο από τα πιο βασικά: Η δυνατότητα αξιοποίησης κάθε δυνατής τροφής που μπορεί να προσφέρει ενέργεια και ένας γρήγορος κύκλος αναπαραγωγής. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα των πλασμάτων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να επιβιώσουν υπό σκληρές συνθήκες.

Με άλλα λόγια, αν και τα πράγματα δεν θα εκτυλίσσονται με τον ίδιο τρόπο σε διαφορετικούς πλανήτες, είναι πιθανό ότι υπάρχουν τόσα πολλά εμπόδια στη ζωή και για αυτό οι άλλοι πολιτισμοί δεν τα έχουν καταφέρει.

Ο David Wallace-Wells έγραψε στο περιοδικό New York Magazine: «Σε ένα σύμπαν που υπάρχει για πολλά δισεκατομμύρια χρόνια και τα αστρικά συστήματα χωρίζονται τόσο από τον χρόνο όσο και από την απόσταση, οι πολιτισμοί μπορεί να αναδύονται, να αναπτύσσονται και να καταστρέφονται απλά πολύ γρήγορα πριν προλάβουν να βρούν ο ένας τον άλλο. Η μαζική εξαφάνιση που ζούμε τώρα έχει μόλις ξεκινήσει ».

Άλλοι επιστήμονες έχουν διαφορετικές απαντήσεις στο παράδοξο του Fermi, οι οποίες είναι ακόμη πιο καταθλιπτικές (ή λιγότερο – ανάλογα με την προοπτική σας).

Ο νευροεπιστήμονας της Οξφόρδης Anders Sandberg, το μέλος του αστρονομικού παρατηρητήριου του Βελιγραδίου Μίλαν Τσέρκοβιτς και ο εμπειρογνώμονας τεχνητής νοημοσύνης Stuart Armstrong πρότεινουν ότι οι εξωγήινοι δεν εξαφανίζονται, αλλά βρίσκονται σε αδρανοποίηση, περιμένοντας το σύμπαν να κρυώσει.

Ο καθηγητής Zaza Osmanov του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Τιφλίδας πιστεύει ότι η αναζήτησή μας για σημάδια εξωγήινων μεγακατασκευών δεν έχει ακόμη ευοδωθεί επειδή κοιτάζουμε γύρω από τα αστέρια όταν θα πρέπει να κοιτάμε γύρω από παλσαρ.

Ο φυσικός Brian Cox προτείνει μια άλλη πιθανότητα. «Μπορεί η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας αναπόφευκτα να ξεπερνά την εξέλιξη της πολιτικής ωρίμανσης, οδηγώντας σε καταστροφή».

Αν η νοήμων ζωή καταστρέφεται μόλις προχωρήσει αρκετά τεχνολογικά, ο Cox πιστεύει ότι «μπορεί να πλησιάσουμε στο σημείο αυτό»

Πηγή: Futurism

Διαβάστε επίσης

Που είναι οι εξωγήινοι; Μια ανάλυση των δυο επικρατέστερων θεωριών