Αστρονόμοι ανακάλυψαν το μικρότερο γνωστό άστρο

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα αστέρι 600 έτη φωτός μακριά, το EBLM J0555-57Ab, που είναι το μικρότερο αστέρι που έχει παρατηρηθεί ποτέ, καθώς το μέγεθός του, είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό του πλανήτη Κρόνου.

Αλλά το αστέρι 57Ab έχει πολύ μεγαλύτερη μάζα από τον Κρόνο. Στην πραγματικότητα, είναι 85 φορές η μάζα του Δία, γεγονός που το καθιστά αρκετά «βαρύ» ώστε να συντήξει το υδρογόνο και να γίνει πραγματικό αστέρι.

Το 57Ab είναι μέρος ενός τριπλού αστρικού συστήματος συστήματος. Ενώ οι αστέρες EBLM J0555-57A και EBLM J0555-57B περιστρέφονται ο ένας γύρω από τον άλλο, το 57Ab βρίσκεται σε τροχιά (σαν πλανήτης) γύρω από το πρωτεύον άστρο. Το μικρό μέγεθος του 57Ab σε σύγκριση με τους συντρόφους του σαν τον ήλιο οδήγησε τους ερευνητές να καταλήξουν αρχικά στο συμπέρασμα ότι το αστέρι μεγέθους πλανήτη ήταν ακριβώς αυτό, ένας πλανήτης. Η λανθασμένη ταξινόμηση του αστεριού συνέβη εν μέρει επειδή ανιχνεύτηκε από τη σκίαση που προκάλεσε – τη συνηθέστερη μέθοδο εύρεσης εξωπλανήτων – όπου ένα σώμα περνάει μπροστά από το άλλο και κρύβει κάποιο από το φως του αντικείμενου που βρίσκεται στο φόντο

Τα τρέχοντα μοντέλα υποδηλώνουν ότι μια μεγάλη μπάλα αερίου έχει αρκετή μάζα για να αναφλεγεί σε ένα αστέρι όταν διαθέτει περίπου 80 φορές τη μάζα του Δία. Για να θεωρηθεί ως αστέρι, ένα αντικείμενο πρέπει να υποβληθεί σε πυρηνική σύντηξη στον πυρήνα του και να συντήξει το υδρογόνο σε ήλιο. Κάτω από 80 μάζες του Δία, τα αντικείμενα ονομάζονται καφέ νάνοι και μπορούν να πετύχουν σύντηξη υδρογόνου σε δευτέριο και όχι ήλιο.