W.v. Braun: Ο επιστήμονας των Ναζί που έγινε εθνικός ήρωας των Αμερικανών

Ο Wernher von Braun γεννήθηκε το 1912 στο Wyrzysk της Πολωνίας και μεγάλωσε στο Βερολίνο. Όντας γόνος ευγενούς οικογένειας και από μικρή ηλικία έδειξε το ενδιαφέρον του για τη πυραυλική τεχνολογία και τα διαστημικά ταξίδια. Αφοσιώθηκε στη φυσική και τα μαθηματικά και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο ως μηχανολόγος-μηχανικός.

Η αμφιλεγόμενη σχέση του von Braun με το ναζιστικό κόμμα ξεκινά το 1937 όταν και έγινε δεκτός ως μέλος. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι αυτή η πράξη του είχε σκοπό να εξασφαλίσει τα μέσα και τη χρηματοδότηση προκειμένου να κάνει πράξη τα σχέδιά του για τη δημιουργία πυραυλικών συστημάτων που θα μπορούσαν να στείλουν τον άνθρωπο στο διάστημα.

Φτάνοντας ως το βαθμό του ταγματάρχη, δούλεψε επί σειρά ετών στο Πενεμούντε, ένα μικρό νησάκι στη Βόρεια Θάλασσα και τα τεχνολογικά του επιτεύγματα στον τομέα της κατασκευής πυραύλων για στρατιωτική χρήση, ήταν δίχως προηγούμενο. Ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε και κατασκεύασε τον V-1, τον πρώτο πύραυλο cruise με εμβέλεια 250 χιλιομέτρων και τον V-2, τον πρώτο βαλλιστικό πύραυλο με εμβέλεια 320 χιλιόμετρα. Μετέφεραν εκρηκτική κεφαλή 850 και 1000 κιλών αντίστοιχα και χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Λονδίνου άλλα ακόμη και εναντίον της Αμβέρσας και της Λιέγης στο Βέλγιο, όταν πλέον οι σύμμαχοι είχαν αποβιβαστεί στη Νορμανδία και πλησίαζαν τη Γερμανία. Υπολογίζεται ότι τα 2 οπλικά συστήματα προκάλεσαν πάνω από 30.000 θανάτους, πολλοί από τους οποίους αφορούν άμαχο πληθυσμό. Ένα ακόμη μελανό σημείο αφορά τη χρήση αιχμαλώτων από στρατόπεδα συγκέντρωσης ως εργατικό δυναμικό κάτω από άθλιες συνθήκες που οδήγησαν χιλιάδες στο θάνατο. Το τελευταίο αποτελούσε πάντα δυνατό όπλο στα χέρια αυτών που ασκούσαν κριτική στον von Braun, διότι ήταν αδύνατο να μην γνώριζε για αυτούς τους θανάτους, όντας επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος.

Τις τελευταίες μέρες του πολέμου, ο von Braun και η ομάδα του, είχαν να αντιμετωπίσουν 2 σοβαρούς κινδύνους: αφενός τους φανατικούς του ναζιστικού καθεστώτος που δεν ήθελαν με τίποτα να πέσουν στα χέρια του εχθρού η τεχνολογία και οι άνθρωποι πίσω από αυτή και αφετέρου τον προελαύνοντα σοβιετικό στρατό που σίγουρα θα τους αιχμαλώτιζε και θα τους χρησιμοποιούσε για τη δική του ατζέντα. Ο von Braun και η ομάδα του χρησιμοποιώντας τεχνάσματα, κατάφεραν να διαφύγουν από τους ναζί, που σχεδίαζαν να τους εκτελέσουν παρά να επιτρέψουν να πέσουν στα χέρια του εχθρού.

Επιχείρηση Paperclip

Προς το τέλος του πολέμου και μετά από αυτόν, οι σύμμαχοι θέτουν σε εφαρμογή την επιχείρηση paperclip, που δεν ήταν τίποτα άλλο από τη σύλληψη και τη μεταφορά στην Αμερική όλων των επιφανών επιστημόνων που ήταν υπεύθυνοι για τα τεχνολογικά επιτεύγματά που χρησιμοποίησαν οι ναζί για τη διεξαγωγή του πολέμου. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο von Braun και η ομάδα του, οι οποίοι παραδόθηκαν αυτοβούλως στον αμερικάνικο στρατό. Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους επιστήμονες ουδέποτε απολογήθηκαν για τις πράξεις τους όντας μέλη του ναζιστικού κόμματος ή απλοί υποστηρικτές και συνεργάτες. Η πραγματική ιστορία του von Braun έγινε γνωστή στο αμερικάνικο κοινό μετά το θάνατό του το 1977.

Δε χωρά αμφιβολία ότι ο Wernher von Braun ήταν μια ιδιοφυΐα. Ένας οραματιστής που εξέλιξε τη τεχνολογία κατασκευής πυραύλων σε χωρίς προηγούμενο επίπεδα. Αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους Αμερικανούς, κατάφερε να εδραιώσει τη παρουσία του στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, εκτοξεύοντας στις 31 Ιανουαρίου 1958 τον πρώτο αμερικάνικο δορυφόρο. (Είχε προηγηθεί ο σοβιετικός Σπούτνικ στις 4 Οκτωβρίου 1957). Αποκορύφωμα της καριέρας του ως επιστήμονας της NASA, ήταν η κατασκευή του πυραυλικού φορέα που έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι. Έλαβε δεκάδες διακρίσεις και βραβεία και η δημοφιλία ήταν του τεράστια. Θεωρήθηκε και θεωρείτε ως ένας γνήσιος Αμερικανός ήρωας αν και το παρελθόν του ως αξιωματικός των ναζί θα τον στοιχειώνει για πάντα.