Η αμφιλεγόμενη απόφαση για τη διακοπή της μηχανικής υποστήριξης σε βρέφος 10 μηνών

Η έντονη νομική μάχη των γονιών του 10 μηνών Τσάρλι Γκάρντ φαίνεται να έφτασε στο τέλος της. Στις 27 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αρνήθηκε να παρέμβει στην υπόθεση, στην οποία το ανώτατο δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας διέταξε ότι το βρέφος – το οποίο πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια μιτοχονδριακή ασθένεια – πρέπει να διακόψει τη μηχανική υποστήριξη που το κρατά στη ζωή και να πεθάνει στο νοσοκομείο. Η αμφιλεγόμενη για πολλούς απόφαση, προκάλεσε αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο Great Ormond Street στο Λονδίνο, όπου ο Τσάρλι νοσηλεύεται, το παιδί υποφέρει από σύνδρομο εγκεφαλομυοπαθητικής εγκεφαλοπάθειας μιτοχονδριακού DNA (γνωστού και ως MDDS). Έχει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και προοδευτική μυϊκή αδυναμία και δεν μπορεί να κινηθεί ή να αναπνεύσει χωρίς βοήθεια. Δεν μπορεί να ακούσει ή να δει, και είναι απίθανο να είναι σε θέση να αναπτύξει είτε την ικανότητα. Το σύνδρομο καταλήγει τελικά σε θάνατο, με ελάχιστες περιπτώσεις παιδιών να φτάνουν μέχρι την εφηβεία.

Ως αποτέλεσμα, οι γιατροί του Great Ormond πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον του να δέχεται παρηγορητική φροντίδα αντί να κρατηθεί στη ζωή και το Μάρτιο του 2017 υπέβαλαν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας για να λάβουν άδεια να αποσύρουν την μηχανική υποστήριξη που τον κρατά στη ζωή .

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καθιερωμένη αποτελεσματική θεραπεία για το MDDS και οι γιατροί στο νοσοκομείο θεωρούν την κατάσταση του βρέφους ως ανίατη και μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, οι γονείς του Charlie, Chris Gard και Connie Yates από το Bedfont του Δυτικού Λονδίνου, συγκέντρωσαν τα $ 1,7 εκατομμύρια (£ 1,3 εκατομμύρια) για μια πειραματική θεραπεία με νουκλεοσίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η θεραπεία δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί στον άνθρωπο και ο Αμερικανός γιατρός που εξέφρασε την προθυμία να βοηθήσει τον Τσάρλυ, είπε στο Ανώτατο Δικαστήριο «… Είναι πολύ απίθανο ότι θα βελτιωθεί με αυτή τη θεραπεία«.

Τον Απρίλιο του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ήταν προς το καλύτερο συμφέρον του Τσάρλι να τερματιστεί η μηχανική υποστήριξη. Έχοντας ακούσει τις μαρτυρίες των εμπειρογνωμόνων, ο δικαστής Nicholas Francis έγραψε στην απόφασή του:

«Η προοπτική της θεραπείας με νουκλεοσίδια είναι ουσιαστικά αδύνατη, που δεν θα κάνει καμία διαφορά. Με άλλα λόγια, όπως έχω ήδη πει, είναι μάταιο

Ο δικαστής Francis κατέληξε:

«Ως δικαστής του οποίου το θλιβερό καθήκον είναι να λάβει αυτή την απόφαση, γνωρίζω ότι αυτή είναι η πιο σκοτεινή μέρα για τους γονείς του Τσάρλι που έχουν κάνει ό, τι μπορούν  γι ‘αυτόν και η συμπάθειά μου πηγαίνει προς αυτούς όπως και κάθε ατόμου που έχει ακούσει αυτήν την τραγική περίπτωση κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Μπορώ μόνο να ελπίζω ότι με την πάροδο του χρόνου θα δεχτούν ότι η μόνη επιλογή για το καλύτερο του Τσάρλι ήταν να τον αφήσουν να φύγει ειρηνικά και να μην τον υποβάλουν σε περισσότερο πόνο

Οι γονείς του Τσάρλι έκαναν πολλές ανεπιτυχείς εφέσεις στην απόφαση – πρώτα με το Εφετείο Αγγλίας και Ουαλίας και κατόπιν με το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέλος, το ζεύγος πήγε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας (μεταξύ άλλων) ότι το δικαίωμα του Τσάρλι στη ζωή παραβιάστηκε.

Ωστόσο, το δικαστήριο στο Στρασβούργο, της Γαλλίας, έκρινε τελικά ότι το καλύτερο συμφέρον του Τσάρλι ήταν να μην παρατείνει την ταλαιπωρία του εξαιτίας τις ουσιαστικά ανύπαρκτης πιθανότητας επιτυχούς θεραπείας. Στις 27 Ιουνίου, η αίτηση των γονιών του Τσάρλι κηρύχθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε.

Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα της 29ης Ιουνίου 2017, η μητέρα του Τσάρλι, Connie Yates, ισχυρίστηκε ότι το ζευγάρι είχε εκφράσει μια μακροχρόνια επιθυμία να τον φέρει στο σπίτι για να πεθάνει σε περίπτωση που του αρνούνταν θεραπεία, αλλά το νοσοκομείο Great Ormond Street δεν τους το επιτρέπει. Είπε ότι το βρέφος ήταν πιθανό να αποσυρθεί από τη μηχανική υποστήριξη και να πεθάνει στο νοσοκομείο την επόμενη μέρα.

Αν και το νοσοκομείο Great Ormond Street, είχε αποφασίσει να διακόψει τη μηχανική υποστήριξη, εχθές Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βρετανικό τύπο, δέχθηκαν να τον κρατήσουν στη ζωή για ένα μικρό διάστημα ακόμη (δεν διευκρινίζεται πόσο), μετά από αίτημα των γονέων.

Μετάφραση από Snopes και πληροφορίες από Guardian και bailii.org