Αλκαλικό νερό – Ένα επικίνδυνο ψέμα

You are currently viewing Αλκαλικό νερό – Ένα επικίνδυνο ψέμα

Πρόσφατα, διαβάσαμε άρθρο – διαφήμιση στο katohika,gr, σχετικά με τα οφέλη του αλκαλικού νερού, συνοδευόμενο από ισχυρισμούς ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ασθένειες και τοξίνες.

 

Ποια είναι η αλήθεια;

Το νερό της βρύσης έχει ουδέτερο PH που ισούται με 7. Το ανθρώπινο σώμα έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα οξύτητας από μόνο του και το κάνει πολύ αποτελεσματικά. Εάν για κάποιο λόγο η ισορροπία αυτή διαταραχθεί, θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια της και όχι να σπεύσουμε να καταναλώσουμε “αλκαλικό νερό“. Ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις, η αλκαλοποίηση να μην είναι και ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης.  Για παράδειγμα, όταν κάποιος έχει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά, μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση των προαναφερθέντων στοιχείων με δυσμενείς παρενέργειες.

Το ανθρώπινο αίμα είναι από τη φύση του ελαφρώς αλκαλικό. Αυτό ρυθμίζεται από τα νεφρά και παραμένει πάντα εντός συγκεκριμένων ορίων. Εάν θελήσουμε να το αλλάξουμε με τροφή ή νερό, τα επιπλέον οξέα ή αλκαλοειδή, απλά αποβάλλονται με τα ούρα. Η μεταβολή λοιπόν του PH θα φανεί μόνο στα ούρα και δεν θα έχει οποιαδήποτε άλλη επίδραση στο υπόλοιπο σώμα.

Ακόμη και τα προϊόντα (όπως ειδικά μπουκάλια) που υποτίθεται αλκαλοποιούν το νερό, δε κάνουν τίποτα, ή σχεδόν τίποτα, πέρα από ένα υποτυπώδες φιλτράρισμα.

Η εταιρία μάλιστα που πουλάει το προϊόν, κάνει κάποιους “επιθετικούς” και ανυπόστατους ισχυρισμούς για τη χρησιμότητα του αλκαλικού νερού, ενάντια στο καρκίνο και διάφορες άλλες παθήσεις.

Στο άρθρο του katohika.gr, διαβάζουμε: “Στο εξωτερικό ασθένειες όπως ο Καρκίνος αντιμετωπίζονται πλέον όχι με χημειοθεραπεία αλλά με διατροφή έτσι ώστε να κάνουν τον οργανισμό πιο ισχυρό και αλκαλικό ώστε να μπορέσει μόνος του να πολεμήσει και να θεραπευτεί“. Πρόκειται για εντελώς ψευδή και επικίνδυνο ισχυρισμό. Πουθενά στο εξωτερικό δεν εφαρμόζεται θεραπεία με αλκαλοποίηση του οργανισμού. Πρόκειται για έναν καθόλα ανυπόστατο μύθο όπως μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός πως βρήκαμε ανάλογα παλιότερα άρθρα – διαφημίσεις, σε “μεγάλες” ιστοσελίδες, ανάμεσά στις οποίες και μια ιατρικού περιεχομένου (δείτε εδώ, εδώ και εδώ).

Το αλκαλικό νερό, είναι ένα ακόμη κλασικό παράδειγμα εφεύρεσης ενός φανταστικού (ανύπαρκτου) προβλήματος (οξείδωση οργανισμού) και παροχής “λύσης” μέσω των σχετικών προϊόντων.

Τέλος, το PH του ανθρώπινου σώματος, ρυθμίζεται από μηχανισμούς που πετυχαίνουν τη λεγόμενη οξεοβασική ισορροπία (ή ομοιόσταση) και δε μπορεί να επηρεαστεί από αλκαλικές δίαιτες και νερό.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως η μητρική εταιρεία που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει κλείσει (dissolved) από τον Ιανουάριο του 2017.

Για οτιδήποτε που αφορά την υγεία σας να ρωτάτε πάντα τον ιατρό σας και να μην εμπιστεύεστε διάφορα άρθρα που αναπαράγονται στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από Quackwatch και Sceptoid