Ακαδημαϊκός, αντιπρύτανης και καθηγητής έδρας, απόφοιτος Δημοτικού…

You are currently viewing Ακαδημαϊκός, αντιπρύτανης και καθηγητής έδρας, απόφοιτος Δημοτικού…

Τα τελευταία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει πολλά δημοσιεύματα από ηλεκτρονικά μέσα, ακόμα και από μεγάλα ΜΜΕ με κύρος και αξιοπιστία(;), σχετικά με έναν άνθρωπο που φέρεται να έχει καταφέρει πάρα πολλά στο χώρο της επιστήμης: Κάτοχος διδακτορικών τίτλων, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, εμφανίσεις σε συνέδρια και βραβεύσεις από βαρυσήμαντους οργανισμούς κτλ. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτός ο «ΑκαδημαΪκός, καθηγητής Ψυχολογίας και Αντιπρύτανης της Ρωσικής Ακαδημίας», είναι απόφοιτος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έχει μόνο απολυτήριο δημοτικού! Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ποιος είναι ο Γ. Πασχαλίδης;

Ο Γεώργιος Πασχαλίδης, φέρεται να είναι ένας ακόμη «λαμπρός επιστήμονας, διορατικός και θεραπευτής». Σύμφωνα με όσα είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο, παρουσιάζεται -και τον παρουσιάζουν- ως διδάκτορα ψυχολογίας και… εφευρέτη τού μοντέλου «Tri-Anthropo-Type Paschalidis». Μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται πως του έχουν απονεμηθεί 3 διδακτορικά, από Ρωσία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. (Δείτε το σχετικό βίντεο στο 33:10 & 33:40 που αφορά την απονομή διδακτορικού από «ρωσική ακαδημία»)

Σε άλλο βιογραφικό που βρήκαμε στο διαδίκτυο, ο κ. Πασχαλίδης αυτοπαρουσιάζεται ως διδάκτωρ ψυχολογίας της Ακαδημίας NOOSFERA. Αναφέρεται μάλιστα πως έχει συμμετάσχει σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα, σε Γερμανία και Ελβετία.

Ο Γ. Πασχαλίδης, γεννήθηκε το 1957, στο χωριό Αιγίνιο του Νομού Πιερίας. Σταμάτησε το σχολείο αφούτελείωσε μόνο το Δημοτικό «με βαθμό απολυτηρίου 7», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως  ηλεκτροσυγκολλητής, χειριστής χωματουργικών μηχανημάτων, γεωργός, μαραγκός κτλ.

Το 2002, υπήρξε μια καθοριστική χρονιά για τη ζωή του: «Άρχισα να βλέπω πίσω και πέρα απ’ ό,τι η κανονική  ανθρώπινη όραση μας επιτρέπει«. Όλο αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έλαβε χώρα στον Όλυμπο. Από εκείνο το σημείο και μετά, όλα αλλάζουν και αρχίζει να γίνεται δέκτης κάποιας «ανώτερης γνώσης».  Κατόπιν, αρχίζει να «θεραπεύει» ασθενείς με θαυματουργό τρόπο (ψωρίαση, παραπληγία). Άρθρο τής ιστοσελίδας newsnowgr.com, αναφέρει ότι το 2013 ο κ. Πασχαλίδης, «Θεράπευε παιδιά σε βίλα στο Ρίο»

Η… «επιφοίτηση» του κ. Πασχαλίδη, τον οδήγησε, όπως ισχυρίζεται, σε «σημαντικές ανακαλύψεις».

Ενδεικτικά, στο superiorbooks.gr που πουλά τα βιβλία του, διαβάζουμε:

«Ο Γιώργος Πασχαλίδης δέχεται το ΧΑΡΙΣΜΑ της θεραπείας και της ενόρασης. Σταδιακά, προσπαθώντας και ο ίδιος να μάθει να ζει με αυτό το απίστευτο θείο δώρο, εξέλιξε στον ανώτερο βαθμό τις ικανότητές του. Συνεργάζεται πλέον με μεγάλα ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό, όπου η δύναμή του εξετάστηκε, μετρήθηκε και επιβεβαιώθηκε με αναγνωρισμένες επιστημονικά μεθόδους

Το «χάρισμα» που έλαβε ο κ. Πασχαλίδης, τον οδήγησε στην «ανακάλυψη» ενός μοντέλου («tri-antropo type Paschalidis»), που αφορά τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και του σώματος. Σύμφωνα με το Μοντέλο αυτό, όλοι οι άνθρωποι κατηγοριοποιούνται σε τρεις μόνο τύπους προσωπικότητας: τον Α, τον Β και τον Γ τύπο.

Από το Δημοτικό, κάτοχος διδακτορικού

Στο σημερινό βιογραφικό του, είναι ιδιαιτέρως φειδωλός για το πριν του 2002 παρελθόν του. Δεν αναγράφει πουθενά ότι είναι απόφοιτος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε τα περί «οράματος» και «διόρασης» που βίωσε το 2002.

Η παρακάτω φωτογραφία είναι από το οπισθόφυλλο του βιβλίου του «Άνοιγμα αγάπης, πορεία ζωής«, όπως κυκλοφορεί σήμερα. Όπως βλέπουμε, πλέον δηλώνει αντιπρύτανης και καθηγητής της «Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Έρευνας», διδάκτωρ ψυχολογίας, πρύτανης του παραρτήματος της Ακαδημίας στην Ελλάδα, ενώ δε κάνει καμία αναφορά, όπως παλιότερα, για τον μοναδικό τίτλο σπουδών που διαθέτει, που δεν είναι άλλος από το απολυτήριο Δημοτικού.

Σε μια παλαιότερη συνέντευξη του στο BEST TV στη Καλαμάτα το 2013, ερωτώμενος από τον παρουσιαστή σχετικά με το τρόπο που απέκτησε τις δυνατότητές του, φαίνεται να διστάζει να απαντήσει.

Ο Γ. Πασχαλίδης είναι πολυγραφότατος. Τα βιβλία του, καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως διατροφήυγείαοικονομικά κτλ.

Η «ανακάλυψη» του κ. Πασχαλίδη

Μοντέλο Tri-Anthropo-Type Paschalidis
Οι τρεις ανθρώπινοι τύποι που «ανακάλυψε» ο κ. Πασχαλίδης, κατατάσσονται με βάση:
-Τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας
-Τη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου (ο Α τύπος λειτουργεί με τον κροταφικό φλοιό, ο Β με την αμυγδαλή και ο Γ με τον ιππόκαμπο)
-Τον εντερότυπο
-Τη σκελετική κατασκευή
-Την απορρόφηση βιομετάλλων και βιταμινών
-Την προδιάθεση και εκδήλωση των ασθενειών του κάθε τύπου.

Ανάλογα με το τύπο κάθε τύπο, αντιστοιχούν οι ανάλογες «πιθανές» ασθένειες:

Ο κ. Πασχαλίδης, προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο 40 ερωτήσεων, για να καθοριστεί σε ποιο τύπο ανήκουν.

Έρευνα πάνω σε ανθρώπους

Ο κ. Πασχαλίδης, αναφέρει πως έχει μελετήσει έναν εξωπραγματικό αριθμό ατόμων (10.000.000, παρατήρηση, μελέτη, ιατρική γνωμάτευση, αυτοπροσώπως και τηλεφωνικά όπως ισχυρίζεται), στα πλαίσια της έρευνάς του. Εάν προς στιγμή δεχτούμε αυτό το νούμερο και το πολλαπλασιάσουμε επί ένα λεπτό για κάθε άτομο (χρόνος εξωφρενικά μικρός για να μελετηθεί ένας άνθρωπος), προκύπτει πως θα απαιτούνταν περισσότερα από 19 χρόνια συνεχούς και αδιάκοπης (24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα) μελέτης ανθρώπων (1 έτος ισούται με 525.600 λεπτά). Αν υποθέσουμε πως ο κ. Πασχαλίδης, αφιέρωνε οκτώ ώρες την ημέρα για αυτό το σκοπό, θα χρειαζόταν ούτε λίγο, ούτε πολύ, 57 ολόκληρα χρόνια! Επομένως, είναι πρακτικά αδύνατο για έναν άνθρωπο να μελετήσει (αφιερώνοντας έστω ένα λεπτό στο καθένα), έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Δείτε τον ισχυρισμό από το 05:00 και μετά.

Τι ισχύει απ’ όλα τα ανωτέρω;

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Πασχαλίδη, αφού τελείωσε το Δημοτικό και εργάστηκε σε διάφορες δουλειές για αρκετά χρόνια, το 2002, είχε, όπως αναφέραμε, μια «επιφοίτηση» (αναπόδεικτος ισχυρισμός). Κατόπιν άρχισε να θεραπεύει ανθρώπους (επίσης αναπόδεικτος ισχυρισμός).

Μερικά χρόνια αργότερα, γίνεται διδάκτορας της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Έρευνας – Noosfera. Η συγκεκριμένη ακαδημία, είναι ένας «εναλλακτικός», ψευδοεπιστημονικός θεσμός, που στερείται οποιασδήποτε αξιοπιστίας, επιστημονικού κύρους και αναγνώρισης. Για παράδειγμα, ο λόγος που απένειμαν διδακτορικό στο κ. Πασχαλίδη (απόφοιτος Δημοτικού), είναι επειδή έχει γράψει 26 βιβλία και έχει κάνει πολλά σεμινάρια. Εξυπακούεται πως οι διδακτορικοί τίτλοι, δεν δίνονται «τιμητικά», αλλά κατόπιν κοπιαστικής και πολύχρονης (πρωτότυπης) έρευνας. Με λίγα λόγια, η εν λόγω Ακαδημία, δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη και οι τίτλοι που χορηγούνται είναι άνευ αξίας.

Ο σύνδεσμος από την ιστοσελίδα του κ. Πασχαλίδη για την Ρωσική Ακαδημία Εκπαίδευσης και Έρευνας, μας οδηγεί σε ιστοσελίδα που δεν λειτουργεί.

Η περίφημη Ακαδημία Noosfera που βράβευσε τον κ. Πασχαλίδη, δεν είναι τίποτα άλλο από ένας πλασματικός οργανισμός. Σύμφωνα με το πασίγνωστο Quackwatch, «Η Ρωσική Ακαδημία Εκπαίδευσης και Έρευνας(NOOSFERA), είναι ένας ψεύτικος οργανισμός που καπηλεύεται το όνομα της αληθινής Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης«.

Το Quackwatch, αποτελεί σημείο αναφοράς για καταρρίψεις ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών.

Το Quackwatch, αποτελεί δημιούργημα του Dr Stephen Barrett. Σχετικά με τους ισχυρισμούς του κ. Πασχαλίδη ο Richard Hoth, ένα από τα εθελοντικά μέλη της ομάδας και διαχειριστής της σελίδας του Quackwatch στο Facebook, μας απάντησε και ανάρτησε σχετικό ποστ στη σελίδα του Quachwatch στο Facebook:

Μετάφραση:

Ο καθηγητής «Γιώργος Πασχαλίδης αναβιώνει την αρχαία, προεπιστημονική αντίληψη ότι οι άνθρωποι χωρίζονται σε διάφορους τύπους και η κατανόηση αυτών των τύπων είναι το κλειδί για την υγεία. Εκτός από την προφανή σχέση η αρχαία ψευδοεπιστήμη του Χυμοπαθολογίας* (https://en.wikipedia.org/wiki / Humorism), υπάρχει μια πιο σύγχρονη σύνδεση με το είδος του αίματος που είναι δημοφιλές στην Ιαπωνία και την Κορέα
(Https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_type_personality_theory).
Ας ρίξουμε μια ματιά στα προσόντα του Καθηγητή και το (επιστημονικό) υπόβαθρο.
1) «Αντιπρύτανης της Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης και Έρευνας» NOOSFERA «»
Αυτός ο φανταστικός οργανισμός καπηλεύεται το όνομα της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉΣ Ρωσικής Ακαδημίας Εκπαίδευσης (http://www.pirao.ru/en/)
2) «Πρύτανης της Ακαδημίας Noosfera στην Ελλάδα»
Πρόκειται για ένα new age ησυχαστήριο, όπου μπορείτε να πάτε και να μάθετε για την ψευδοεπιστημονική τελετουργία όπως η «Aura Surgery» ή να κάνετε «A Course in Miracles» για 650 ευρώ ανά συνεδρία συν διαμονή
Http://www.noosfera.gr/…/new-aura-surgery-der-neuen-aura-c…/
3) «Μέλος του ΔΣ της Ρωσικής Ένωσης Αεροπορίας, Διαστήματος, Ναυτικής, Ακραικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής»
Μια άλλη πλασματική οργάνωση. Υπάρχει ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ «» Σύνδεσμος Αεροπορίας, Διαστημικής, Ναυτικής, Ακραίας και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Ρωσίας «που συνδέεται με την Ιατρική Εταιρεία Αεροδιαστήματος, ωστόσο σύμφωνα με τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου, αυτή η οργάνωση δεν έχει εκπροσωπηθεί σε πρόσφατες συναντήσεις, παρά το γεγονός ότι είναι affiliated.
4) «Καθηγητής Ψυχολογίας» –
Κατέχει διδακτορικό από την «Ακαδημία» του οποίου είναι ο πρύτανης, «Noosfera»
Περισσότερα στα σχόλια ..

Συνοψίζοντας, το «διδακτορικό δίπλωμα» του κ. Πασχαλίδη, εκδόθηκε από μια ανύπαρκτη (τουλάχιστον επιστημονικά) ακαδημία.

*Χυμοπαθολογία: Η θεωρία των τεσσάρων χυμών διατυπώθηκε το 400 π.Χ. στην φιλοσοφική διατριβή Περί της φύσης των ανθρώπων της σχολής του Ιπποκράτη και βασιζόταν στην θεωρία των τεσσάρων στοιχείων του Εμπεδοκλή (αίμα, μαύρη και λευκή χολή, φλέγμα).

Για να μάθετε για την αμφιλεγόμενη προφητική/μελλοντολογική θεωρία της Νοοσφαίρας, πατήστε εδώ.

Τεράστια εντύπωση μας προκάλεσε πως το ΒΗΜΑ και η ΕΡΤ, φιλοξένησαν άρθρα για το ψευδοεπιστημονικό διδακτορικό του κ. Πασχαλίδη:

Η απονομή διδακτορικού από τη NOOSFERA

Στο βίντεο παρατηρούμε τα εξής:

-Στο 11:00, ο πλαστικός χειρούργος Κων/νος Μανώλης, εξαίρει το ερευνητικό έργο του κ. Πασχαλίδη («έργο πολύτιμο και μοναδικό», «χρησιμοποιώντας τη τυπολογία Πασχαλίδη… κάνει γρηγορότερη τη θεραπεία», «πολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε επιστήμονα»). Όπως θα δούμε παρακάτω, τα λεγόμενα του κ. Μανώλη, δεν έχουν βάση.

-Στο 14:40, η κα Ελένη Παυλίδου (γενική χειρούργος), αναφέρει πως το μοντέλο Πασχαλίδη είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των εποχών (!). Λέει επίσης πως γνώρισε τον «κ. Γιώργο» πως όταν τον επισκέφθηκε για να θεραπεύσει το παιδί της (!!). Μάλιστα, όταν παίρνει ιστορικό από ασθενείς εξετάζει και τον τύπο ανθρώπου και τον εφαρμόζει στη χειρουργική… («το κάνουμε σαν παιχνίδι»). Το πως «θεραπεύει» ο κ. Πασχαλίδης, παραμένει άγνωστο.

-Στο 23:40, παίρνει το λόγο ο κ. Στέλιος Πανικίδης, γενικός ιατρός («ειδικότητα που ασχολείται με τον άνθρωπο και την οικογένειά του ολιστικά«). «Το Μοντέλο Tri-Anthropo-Type Paschalidis είναι αυτή η επανάσταση, επειδή αλλάζει αυτό το κατεστημένο περιεχόμενο περί ύλης, χρόνου και χώρου και είναι το μόνο που ενώνει το Θεό με την επιστήμη δίνοντας λύσεις σε όλα τα προβλήματα του ανθρώπου«. Κάνει επίσης τον αναπόδεικτο ισχυρισμόπως το Μοντέλο «Tri-Anthropo-Type Paschalidis» δίνει απαντήσεις σε αναπάντητα ερωτήματα της κλασικής ιατρικής, βοηθά στην αποτελεσματικότερη πρόληψη, την γρήγορη διάγνωση και την πιο στοχευμένη θεραπεία και είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

-Στο 27:35, η παθολόγος Ιρένε Νεάγκου, αναφέρει: «Γνωρίζοντας την τυπολογία μπορούμε να βοηθήσουμε τον ασθενή από την πρώτη στιγμή της επίσκεψης στο γιατρό να έχουμε πιο στοχευμένο ιστορικό, κατευθυνόμενες εξετάσεις και καλύτερη ερμηνεία αυτών καθώς και συγκεκριμένες θεραπείες βάση Τύπου. Γνωρίζοντας την γενετική προδιάθεση του κάθε τύπου μιας ασθένειας μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση μιας νόσου ή να μειώσουμε με τις επιπλοκές» (ακόμη ένας αναπόδεικτος ισχυρισμός).

Κανείς από τους ανωτέρω, δεν έχει δημοσιεύσει κάποια έρευνα που να εξηγεί τη χρήση του μοντέλου Πασχαλίδη στην ιατρική.

Στο 32:05, η ψυχοθεραπεύτρια Μέλπη Ρουσογιαννάκη, αναφέρει: «Η εφαρμογή του μοντέλου tri-antropo type, στην εργασία μου, έφερε στοχευμένα και άμεσα αποτελέσματα» (αναπόδεικτος ισχυρισμός).

-Στο 49:40, βλέπουμε να του απονέμεται το μετάλλιο για τα 70 χρόνια της νίκης της ΕΣΣΔ, ενάντια στους Ναζί.

Το συγκεκριμένο μετάλλιο, εκδόθηκε ως αναμνηστικό από το Κομουνιστικό Κόμμα Ρωσίας για τα 70 χρόνια από τη νίκη στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προφανώς, ο κ. Πασχαλίδης δεν πολέμησε στο ανατολικό μέτωπο και η απονομή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια κίνηση εντυπωσιασμού. Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς μετάλλιο που είχε παρουσιάσει ο Σώρρας πριν λίγους μήνες και έγινε περίγελος στο πανελλήνιο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι επίσημο μετάλλιο που εκδόθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

-1:12:04. «Ανακάλυψα πως είμαι διορατικός, μπορώ να δω τα πάντα«. Διορατικότητα: η ικανότητα να προβλέπει κανείς την έκβαση των πραγμάτων, να αντιλαμβάνεται από το παρόν τι θα συμβεί στο μέλλον. Με μια φράση, ο κ. Πασχαλίδης, μας λέει ότι είναι προφήτης ή μέντιουμ…

Γενικότερα, είναι εξαιρετικά παράξενο ότι ο κ. Πασχαλίδης αναγορεύεται σε διδάκτορα, μέλος της ακαδημίας και πρύτανη το ίδιο λεπτό στην ίδια τελετή. Αυτά συνήθως απέχουν δεκαετίες το ένα από το άλλο. Πρώτα θα πρέπει κάποιος να πάρει πτυχίο, μετά από αρκετά χρόνια σκληρής μελέτης και πρωτότυπης έρευνας, θα πάρει διδακτορικό, μετά από χρόνια εργασίας ως διδάκτορας και δημοσιεύσεις σε peer reviewed περιοδικά, ίσως γίνει μέλος μιας σοβαρής ακαδημίας και μετά από πολλά χρόνια, περισσότερη έρευνα, διδασκαλία και δημοσιεύσεις, θα γίνει πρύτανης. Όπως θα δούμε παρακάτω, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στη περίπτωση του κ. Πασχαλίδη.

Άλλες βραβεύσεις και τίτλοι

Τα άλλα δύο διδακτορικά του κ. Πασχαλίδη

Στην αρχή παραθέσαμε λινκ από βίντεο όπου ο κ. Πασχαλίδης αναφέρει διδακτορική διατριβή από το βρετανικό University College of London (UCL). Αναζητήσαμε την διατριβή του τόσο στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου, όσο και στη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Τα αποτελέσματα ήταν μηδενικά για διδακτορική διατριβή (στο UCL η αναζήτηση «Giorgos Paschalidis» μας έδωσε αποτελέσματα για άτομα που φέρουν το ίδιο όνομα και/ή επίθετο, αλλά δεν πρόκειται για τον Γιώργο Πασχαλίδη του παρόντος άρθρου. Παράδειγμα, εδώ και εδώ):

Όσον αφορά το διδακτορικό από τη Πολωνία, το μόνο που βρήκαμε στην ιστοσελίδα του, είναι ένα δίπλωμα συμμετοχής σε σεμινάριο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής & Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Opole της Πολωνίας.

Βραβείο Giuseppe Sciacca

Ο κ. Πασχαλίδης, έχει τιμηθεί με το βραβείο Giuseppe Sciacca καθώς και από τον όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Απευθυνθήκαμε στην επιτροπή των βραβείων Giuseppe Sciacca (μέσω της ελληνικής σελίδας στο facebook) και μας απάντησαν πως «Ο κ. Πασχαλίδης, τιμήθηκε για την ανακάλυψη των ανθρωποτύπων, που σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, επικουρεί το έργο της επιστήμης. Επίσης, επειδή η κριτική επιτροπή άλλαξε το 2012, τα κριτήρια βραβεύσεων πληρούν άλλες προϋποθέσεις«.

Όταν ρωτήσαμε ποιος έλεγξε την εγκυρότητα των επιστημονικών «ανακαλύψεων», μας είπαν πως επρόκειτο για «μοναδική ανακάλυψη στη διεθνή βιβλιογραφία, την οποία τα 120 άτομα που ήταν παρόντα, βρήκαν καινοτόμο και πρωτοποριακή«. Η κα Μπαφατάκη, που μας απάντησε όλα τα ανωτέρω, μας κάλεσε να παρουσιάσουμε τις τεκμηριωμένες ενστάσεις μας στο email segreteriagr@premiosciacca.it  δείχνοντας σαφή ενόχληση από τις ερωτήσεις μας. Ουδέποτε όμως λάβαμε απάντηση από το email που αποστείλαμε, και η συνομιλία στο facebook διακόπηκε «απότομα», καθώς μας μπλόκαραν.

Βράβευση από UNESCO

Απευθυνθήκαμε και στον όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος (ΤΛΕΕ) για τα κριτήρια της βράβευσης. Ενημερωθήκαμε πως ο έπαινος απονεμήθηκε αυτοβούλως από παλαιότερη διοίκηση και πως δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή («ως είθισται»), του γεγονότος. Ζητήσαμε την άδεια να δημοσιεύσουμε όλα τα εκατέρωθεν email που ανταλλάχθηκαν πάνω στο θέμα του κ. Πασχαλίδη, αλλά μας την αρνήθηκαν.

Στη τελετή της βράβευσης (02:40), η ομιλήτρια παραδέχεται πως έχει φοιτήσει μόνο στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση (!), παρουσία του κ. Πασχαλίδη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πιο κάτω, (στο 03:20 του σχετικού βίντεο), η ομιλήτρια αναφέρει αυτολεξεί: «...μέσω ειδικών μηχανημάτων, επιβεβαιώνεται η ενεργειακή δύναμηδιάγνωσης και ίασης που έχει αποκτήσει.» Αξίζει λοιπόν να αναρωτηθούμε το εξής: Εάν τέτοιες βαρυσήμαντες και ψευδοεπιστημονικές δηλώσεις, ακούγονται σε μια βράβευση της UNESCO (υπό την αιγίδα του Δήμου Φαλήρου), πόσο εύκολο είναι για έναν απλό πολίτη να παρασυρθεί και να αναζητήσει ίαση από έναν άνθρωπο που δεν έχει ούτε τις γνώσεις, ούτε τα διαπιστευτήρια; Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως στο βίντεο της απονομής του «διδακτορικού», στο 24:55 και 38:35, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρει πως η ακαδημία που θα ιδρυθεί στην Ελλάδα, θα έχει τη στήριξη της UNESCO.


Σε νεότερη ερώτηση προς την UNESCO ΤΛΕΕ, σχετικά με τις αναφορές περί δημιουργίας ακαδημίας υπό την αιγίδα της, ο υπεύθυνος δεν μας απάντησε, αλλά μας παρέπεμψε στο κ. Πασχαλίδη.

Σύνδεσμος Αεροπορίας, Διαστημικής, Ναυτικής, Ακραίας και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Ρωσίας

Ακολουθεί. δίπλωμα από «Σύνδεσμο Αεροπορίας, Διαστημικής, Ναυτικής, Ακραίας και Περιβαλλοντικής Ιατρικής της Ρωσίας». Σύμφωνα με το Quackwatch, πρόκειται για πλασματική οργάνωση με ανύπαρκτο επιστημονικό αντικείμενο.

Τι λένε οι ειδικοί

Απευθυνθήκαμε σε επιστήμονες ζητώντας τη συνδρομή τους στην «αποκωδικοποίηση» των ισχυρισμών του κ. Πασχαλίδη. Για λόγους διευκόλυνσης των αναγνωστών μας, παραθέτουμε αποσπάσματα των αναλύσεών τους. Για να δείτε τη πλήρη ανάλυση ανά περίπτωση, πατήστε πάνω στη λέξη «εδώ«, στο τέλος κάθε παραγράφου.

Αρχικά, επικοινωνήσαμε με τον ψυχίατρο Αθανάσιο Μπάσδρα, σχετικά με το «μοντέλο Πασχαλίδη«.

Δεν πρόκειται για ανακάλυψη, αλλά για μια αυθαίρετη κατηγοριοποίηση με ολίγη νευροανατομία. Η μελέτη της λειτουργίας εγκεφαλικών περιοχών και προπαντός μεταβολές στην φυσιολογική τους λειτουργία προϋποθέτουν πολύ εξελιγμένο τεχνολογικά εξοπλισμό (PET Scan, Funcional MRI κλπ) που λίγα ερευνητικά κέντρα διαθέτουν. Δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν συμπεράσματα του τύπου “τρεις περιοχές του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου στις οποίες εντοπίζεται διαφοροποιημένη εγκεφαλική λειτουργία“, με συνεντεύξεις και παρατήρηση.

Όσο για τα στατιστικά: «κατά 99,9% το 1ο, το 3ο και το 5ο παιδί, σε σειρά γέννησης, κληρονομεί τον τύπο από τον πατέρα και συνεπώς παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά του τύπου με αυτόν, δε χρειάζεται σχολιασμός. Είναι αυθαίρετα δια γυμνού οφθαλμού.

Δεν μπορώ να διακρίνω κάποια διαιρετική βάση, με την οποία να ταξινομούνται τα αναφερόμενα χαρακτηριστικά στους τρεις τύπους. Ακόμη και αν προκύπτει από την ενδελεχή παρατήρηση του υπό εξέταση δείγματος, προϋποτίθεται ο καθορισμός κάποιου ταξινομικού κριτηρίου. Περισσότερα, εδώ.

Απευθυνθήκαμε και στον Επίκουρο Καθηγητή μικροβιολογίας τροφίμων, Δρ Κίμωνα Ανδρέα Καρατζά, του Reading University, για να μας εξηγήσει τον ισχυρισμό του ισχυρισμού του κ. Πασχαλίδη, για τη συσχέτιση των εντερότυπων με το μοντέλο tri-antropo type.

Είναι προφανές ότι η σύνδεση των εντεροτύπων με τους ανθρωπότυπους Πασχαλίδη δεν ισχύουν καθώς διάφοροι τύποι ανθρώπων υπάρχουν σε κάθε μέρος του κόσμου ενώ ένας από τους εντερότυπους αμφισβητείται. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία δημοσίευση που να συνδέει αυτούς του εντερότυπους με τους τύπους του Πασχαλίδη που απαιτεί και σημαντικό έργο στην Μοριακή Μικροβιολογία.

Ο Πασχαλίδης θεωρεί ότι o ανθρωποτύπος Α ή 1 σχετίζεται με ανθρώπους που έχουν βασικό στοιχείο μικροχλωρίδας είδη που ανήκουν στον Bacteroides, ο τύπος Β ή 2 στονPrevotella και ο τύπος C ή 3 στον Ruminococcus. Μια έρευνα όμως έδειξε ότι παιδιά από την Μπουρκίνα Φάσο είχαν σημαντικά επίπεδα Provetella ενώ τα αντίστοιχα παιδιά από την Ευρώπη δεν είχαν ή είχαν χαμηλά επίπεδα Prevotella. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2930426/

Επομένως σύμφωνα με αυτήν την δημοσίευση και τα λεγόμενα του Πασχαλίδη όλα τα παιδιά στην Μπουρκίνα Φάσο θα πρέπει να είναι όλα ήρεμα, ρομαντικά, κολλημένα στην μητέρα τους, με σημαντικό αυτοέλεγχο, ανησυχούν για το μέλλον, είναι συναισθηματικά, τους αρέσει να δικαιολογούνται κλπ. Σε αντίθεση τα παιδιά στην Ευρώπη, δεν ανήκουν σε αυτόν τον τύπο και δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο εντερότυπος C ή 3 είναι υπό αμφισβήτηση.  Περισσότερα, εδώ.

Ρωτήσαμε τον διατροφολόγο Μανώλη Μανωλαράκη για τον ισχυρισμό των διατροφικών αναγκών με βάση το μοντέλο Πασχαλίδη.

Πουθενά στην επιστημονική βιβλιογραφία δεν έχουν αναφερθεί κλινικές μελέτες ή οποιαδήποτε άλλη ερευνητική επιβεβαίωση των ισχυρισμών του συγγραφέα. Αξίζει, δε, να προστεθεί στα παραπάνω ότι ακόμα και ο καινοτόμος όρος “Συνολική Ορμονική Διαταραχή (Συνολική Εκτίμηση Απάντησης στο Στρες), που είναι ο βαθμός επίδρασης του στρες στον οργανισμό μας” απουσιάζει από την επιστημονική βιβλιογραφία. Η όλη παρουσία τού κου Πασχαλίδη μόνο επιστημονική δεν είναι και αξίζει να διερευνηθεί διεξοδικά. Περισσότερα, εδώ.

Ρωτήσαμε και τον ψυχολόγο Θεόδωρο Παπαγαθονίκου, σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Πασχαλιδή.

Σε ορισμένες χώρες όπου το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι επαρκώς αναπτυγμένο εμφανίζονται συχνά πανομοιότητα φαινόμενα. Σε χώρες δηλαδή όπου η ακαδημία δεν ανθεί, μπορεί κάποιος να ανακηρυχτεί καθηγητής έχοντας πολύ λίγους ακαδημαϊκούς τίτλους . Σε σοβαρά πανεπιστημιακά ιδρύματα (συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας) για να γίνεις καθηγητής θα πρέπει να περάσει ‘δια πυρός και σιδήρου’ παρουσιάζοντας συνεχές ερευνητικό έργο το οποίο δημοσιεύεται σε διεθνώς αποδεκτά (peer reviewed) εγχειρίδια. Περισσότερα, εδώ.

Οι «επιστημονικές» δημοσιεύσεις του κ. Πασχαλίδη

Στην ιστοσελίδα georgepaschalidis.gr, βλέπουμε τις κάτωθι «επιστημονικές» δημοσιεύσεις:

Όπως μπορούμε να δούμε, ο κ. Πασχαλίδης, έχει κάνει τέσσερις δημοσιεύσεις σε τέσσερα διαφορετικά επιστημονικά περιοδικά. Πρόκειται για το International Journal Cross-Disciplinary Subjectsin Education, το Literacy Information and Computer Education Journal και το International Journal of Innovative Business Strategies. Τέλος, στο IATED Digital Library, βλέπουμε δημοσίευση για το συνέδριο (δείτε παρακάτω), ICERI2012, στο οποίο έλαβε μέρος ο κ. Πασχαλίδης. Με τη βοήθεια του Δρ. Κίμωνα Ανδρέα Καρατζά, του Reading University, διαπιστώσαμε πως τα εν λόγο journals, υπάγονται στη λεγόμενη «Infonomics Society«, που με τη σειρά της, εκδίδει συνολικά 17 περιοδικά.

Καμία από τις ανωτέρω δημοσιεύσεις, δε βρίσκεται στο Pubmed ή στο Science Direct.

Εδώ όμως αρχίζουν τα προβλήματα. Σε άρθρο της nytimes.com, διαβάζουμε πως, σύμφωνα με τον Jeffrey Beall (δημιουργό της γνωστής «Λίστας Beall» που καταγράφει όσα journals δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο, αλλά αποσκοπούν στο κέρδος), η «Infonomics Society», περιλαμβάνεται στη Λίστα του, ως «open access predatory joyrnal», δηλαδή περιοδικά στα οποία μπορεί να δημοσιεύσει ο οποιοσδήποτε, οτιδήποτεεπιθυμεί, έναντι αντιτίμου. Επομένως οι «δημοσιεύσεις» του κ. Πασχαλίδη, δεν έχουν την παραμικρή επιστημονική αξία. Μπορείτε να δείτε τη Λίστα και εδώ.

 

Επιπλέον, ο δημιουργός της Infonomics Society, είναι ο Charles A. Shoniregun, που εκδίδει τα περιοδικά του από το σπίτι του στα προάστια του Λονδίνου. Ο κ. Shoniregun, φαίνεται πως έχει φιλικές σχέσεις με το κ. Πασχαλίδη, όπως προκύπτει από ανάρτηση στο georgepaschalidis.gr.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ο Κ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, ΔΕΞΙΑ Ο Κ. SHONIREGUN

Αναζητώντας τις δημοσιεύσεις του κ. Πασχαλίδη στο Pubmed, δεν βρήκαμε καμία.

Τον αναζητήσαμε και στη βάση δεδομένων του Scopus (επιστήμες ζωής), αλλά και πάλι δε βρήκαμε τίποτα (τα ονόματα που φαίνονται είναι συνωνυμίες).

 

Τα ανωτέρω, σημαίνουν πως η έρευνα για τους τρεις τύπους ανθρώπων, δεν έχει περάσει τη βάσανο του peer review από άλλους επιστήμονες, προκειμένου να γνωρίζουμε εάν έχει επιστημονική αξία.

Τα «επιστημονικά» συνέδρια

Ο κ. Πασχαλίδης, αναφέρει πως έχει λάβει μέρος σε αρκετά διεθνή επιστημονικά συνέδρια, δείχνοντας με αυτό το τρόπο, πως η έρευνά του έχει αναγνωριστεί. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Παραδείγματος χάριν, ο κ. Πασχαλίδης συμμετείχε στο συνέδριο «World Congress on Education WCE 2015″, στο Δουβλίνο το 2015. Πίσω από αυτό και άλλα παρόμοια «επιστημονικά» συνέδρια, βρίσκεται το Infonomics Society, του κ. Shoniregun. Εν ολίγοις, ο τελευταίος έχει στήσει μια βιομηχανία περιοδικών και συνεδρίων, στα οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει ή να παρουσιάσει «έρευνες», έναντι αντιτίμου. Τα εν λόγω συνέδρια, αποκαλούνται predatory conferences.

Τα παρακάτω συνέδρια, έχουν δημιουργηθεί από την Infonomics Society και δεν έχουν τη παραμικρή επιστημονική αναγνώριση.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για τα συνέδρια «London International Conference on Education» και «WORLD CONGRESS ON EDUCATION», στα οποία ο κ. Πασχαλίδης έχει λάβει μέρος.

Σύνοψη

  • Ο Γιώργος Πασχαλίδης, ισχυρίζεται πως βίωσε κάποιου είδους «επιφοίτηση» το 2002, που του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει υψηλές επιστημονικές γνώσεις και θεραπευτική δύναμη. Ο ισχυρισμός, δεν είναι δυνατόν να ληφθεί στα σοβαρά, ειδικά σε επιστημονικό επίπεδο.
  • Έχει δηλώσει «διορατικός», κοινώς μέντιουμ. Είναι προφανές πως κανένας επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του, δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά έναν τέτοιο ισχυρισμό.
  • Σύμφωνα με το έγκυρο Quackwatch, τόσο οι ισχυρισμοί, όσο και οι τιτλοφορήσεις του κ. Πασχαλίδη, είναι άνευ επιστημονικού και ακαδημαϊκού κύρους.
  • Αναφέρει πως είναι διδάκτορας και πρύτανης της Ακαδημίας NOOSFERA. Στη πραγματικότητα, πρόκειται για μια οργάνωση χωρίς κανένα κύρος και αναγνώριση.
  • Ισχυρίζεται πως κατέχει ακόμη δύο διδακτορικά, ένα από Μ. Βρετανία και ένα από Πολωνία. Ο ισχυρισμός είναι αναληθής.
  • Διατείνεται πως έχει δημοσιεύσει την έρευνά του σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Ο ισχυρισμός είναι ανυπόστατος, διότι οι δημοσιεύσεις είναι σε έντυπα που όχι μόνο δεν έχουν κανένα κύρος, αλλά θεωρούνται predatory journals.
  • Υποστηρίζει πως έχει παρουσιάσει την έρευνά του σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Τα συνέδρια που έχει πάρει μέρος είναι μη αναγνωρισμένα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τα περισσότερα εξ αυτών, προσβάσιμα από τον οποιοδήποτε (predatory conferences).
  • Ισχυρίζεται πως έχει μελετήσει έναν εξωπραγματικό αριθμό ανθρώπων (10.000.000), κάτι που είναι φύσει αδύνατο. Κανείς ερευνητής ή ίδρυμα σε οποιαδήποτε χώρα, δεν έχει μελετήσει τέτοιο αριθμό, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
  • Σύμφωνα με γνώμες επιστημόνων, το «tri antropo type» του κ. Πασχαλίδη, δεν έχει καμία επιστημονική ή ακόμη και λογική βάση.

Διάφοροι «ειδικοί», ακόμα και κάποιοι Έλληνες γιατροί, υποστηρίζουν ανοιχτά ότι εφαρμόζουν το μοντέλο Πασχαλίδη. Και αυτό είναι ίσως το πλέον ανησυχητικό στοιχείο όλης της έρευνάς μας.

Ευχαριστούμε τους κάτωθι για τη πολύτιμη συνεισφορά τους:

Δρ Κίμων Ανδρέας Καρατζας, επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων του Reading University

Δρ. Αθανάσιος Μπάσδρας, ψυχίατρος

Μανώλης Μανωλαράκης, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Θεόδωρος Παπαγαθονίκου, ψυχολόγος

Συντάκτες

Θάνος Επαχτίτης (ellinikahoaxes.gr, διαχειριστής factchecher.gr)

Γιώργος Γιώτης (ellinikahoaxes.gr, antikleidi.com)

Στάμος Αρχοντής (ellinikahoaxes.gr)

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημήτρης Αλικάκος