Η ογκολόγος που ισχυρίζεται πως θεραπεύει το καρκίνο με καμφορά

You are currently viewing Η ογκολόγος που ισχυρίζεται πως θεραπεύει το καρκίνο με καμφορά

Η “εναλλακτική” θεραπεία του καρκίνου για αυτή την εβδομάδα, προερχόμενη μάλιστα από την Ελληνίδα ογκολόγο Σαββούλα Μάλλιου – Κριαρά, μας λέει πως μπορούμε να τον θεραπεύσουμε με καμφορά.

Στο emedi.gr, διαβάζουμε:

Ανακαλύψαμε επιπλέον δύο σελίδες που παρουσιάζουν το προϊόν ως θεραπεία του καρκίνου, την el.winesino.com και την herbtm.com/gr, με την δεύτερη να το παρουσιάζει ως θεραπευτικό συμπλήρωμα διατροφής.

Πριν δούμε γιατί η καμφορά δεν θεραπεύει το καρκίνο, οφείλουμε να σχολιάσουμε τον ισχυρισμό στο τέλος του άρθρου της κας Κριαρά (ογκολόγος – διαχειρίστρια emedi.gr), που μας προτρέπει να “κλικάρουμε” την επιλογή “Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για την θεραπεία του καρκίνου“. Αυτό μας οδηγεί στο eshop της, όπου πωλούνται διάφορα συμπληρώματα.

Τι είναι το 714-X;

Πρόκειται για ένα μείγμα ουσιών, που παρασκευάζεται από την εταιρία CERBE Distribution Inc και λανσάρεται ως θεραπεία καρκίνου. Υποτίθεται πως περιέχει καμφορά σε συνδυασμό με άζωτο, άλατα αμμωνίου, χλωριούχο νάτριο και αιθανόλη.

Ο δημιουργός της φόρμουλας, Gaston Naessens, έχει στο παρελθόν συλληφθεί για την άσκηση ιατρικής πράξης, χωρίς άδεια. Αφού αποφυλακίστηκε, μετακόμισε το Κεμπέκ του Καναδά. Στο χώρο της εναλλακτικής ιατρικής, θεωρείται ως ήρωας που διώχθηκε από το ιατρικό κατεστημένο.

Το πρόβλημα με τους ισχυρισμούς του όμως, είναι πως δεν υπάρχει ουτε μια μελέτη για την επίδραση του “φαρμάκου” σε ανθρώπους, ενώ οι ελάχιστες μελέτες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα, δεν είχαν κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το έγκυρο Quackwatch, δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να αποδεικνύει τυχόν θεραπευτικές ικανότητες στο σκεύασμα, ενώ στις ΗΠΑ έχει απαγορευτεί η εισαγωγή του, σύμφωνα με απόφαση του FDA. Ένα άτομο μάλιστα, έχει οδηγηθεί στη φυλακή, για παράνομη εισαγωγή του. Σύμφωνα με ανάλυση του “φαρμάκου”, βρέθηκε να περιέχει 94% νερό, μικρές ποσότητες διαφόρων αλάτων και μόλις 0,01 καμφορά.

Ο παραπάνω είναι ένας από τους δεκάδες ανυπόστατους ιατρικούς ισχυρισμούς της ογκολόγου Σαββούλας Μάλλιου-Κριαρά. Ο Δρ. Ανδρέας Καρατζάς του Reading University, μιας δίνει μια ιδέα για το κατά τα άλλα, πλούσιο βιογραφικό της:

Το βιογραφικό της κ. Κριαρά φαίνεται πλούσιο όμως με μια ενδελεχή ανάλυση μπορούμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  1. Σε όλες τις δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε συνέδρια με εξαίρεση δυο περιπτώσεις, δεν είναι ποτέ 1η, 2ηαλλά ούτε τελευταία ή προτελευταία συγγραφέας για επικοινωνία.Να σημειώσουμε εδώ ότι στις επιστήμες ζωής η σειρά των συγγραφέων υποδηλώνει την συνεισφορά στο έργο που επιτελέσθηκε ενώ ο επιβλέποντας αναφέρεται τελευταίος με τα στοιχεία επικοινωνίας του.  
  2. Η μοναδική δημοσίευση που είναι 1ησυγγραφέας δεν είναι ερευνητική (με εργαστηριακή έρευνα) αλλά βιβλιογραφική που άπτεται κυρίως της ιστορία της ιατρικής και όχι στην ανεύρεση νέων μεθόδων θεραπείας ή στην κατανόηση του καρκίνου (Σ.Μάλλιου, Ν. Αγνάντη, Ν.Παυλίδης, Α. Καππάς, Ι. Κριαράς, Σ. Γερουλάνος: Η Ιστορία του καρκίνου του μαστού, Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής 23(3), Μάιος-Ιούνιος 2006, 260-278; http://www.mednet.gr/archives/2006-3/pdf/260.pdf). Επίσης η εργασία δεν είχε μεγάλη απήχηση στην επιστημονική κοινότητα καθώς συγκέντρωσε μόνο μια βιβλιογραφική αναφορά σε 11 χρόνια κατά τοScopus (https://www.scopus.com/) ενώ η εργασία δεν εμφανίζεται στο pumed(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Malliou%20S%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=18979558).
  3. Επίσης η μοναδική περίληψη ή ανακοίνωση σε συνέδριο στο οποίο είναι 1ησυγγραφέας είναι η «Σ. Μάλλιου, Α. Αρδαβάνης, Γ. Ρηγάτος: Προβλήματα κοινωνικής απομόνωσης μεταξύ ασθενών με καρκίνο, 10οΠανελλήνιο Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Ογκολογίας, 3-5 Νοεμβρίου 2006” η οποία κυρίως διαπραγματεύται θέματα πιο κοντά στην ψυχολογία των ασθενών και όχι στην θεραπεία και κατανόηση του καρκίνου.
  4. Το διδακτορικό της «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗΣ” δεν είναι ερευνητικό (με εργαστηριακή έρευνα) αλλά βιβλιογραφικό και άπτεται ιστορικών θεμάτων γύρω από την μαστεκτομή.
  5. Το συνολικό hindex (https://en.wikipedia.org/wiki/H-index) είναι 5 το οποίο προέρχεται κυρίως από εργασίες που δεν είναι στις πρώτες θέσεις στην σειρά συγγραφέων ενώ από το έργο σαν βασικός συγγραφέας το hindex ειίναι 1.

Εν κατακλείδει η κ. Μάλλιου είναι γιατρός ογκολόγος με βιβλιογραφικό διδακτορικό που άπτεται της ιστορίας της ιατρικής. Όμως δεν έχει έργο σαν βασικός συγγραφέας σε εργασίες που αφορούν την κατανόηση του καρκίνου η την εύρεση νέων μεθόδων θεραπείας της νόσου. 

Από τα ανωτέρω, καταλαβαίνουμε πως η παρουσίαση της καμφοράς και του 714-X, ως φαρμάκου για το καρκίνο (μάλιστα με υπογραφή ογκολόγου), είναι ένας ψευδής και επικίνδυνος ισχυρισμός.