Ποια είναι η νόσος που ενδέχεται να έχει στοιχίσει έως 50 δισεκατομμύρια ζωές;

Όλοι γνωρίζουν τα αποτελέσματα των μεγάλων επιδημιών που κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας έχουν στοιχίσει αμέτρητες ζωές. Ο μαύρος θάνατος, που οφειλόταν στη βουβωνική πανώλη, στοίχισε κατά τον 14ο αιώνα περίπου 25 εκατομμύρια ζωές. Η ισπανική γρίπη που εκδηλώθηκε το 1918 στοίχισε 20 εκατομμύρια νεκρούς. Ακόμη και στις μέρες μας ξεσπάσματα ιών όπως του Έμπολα και διαφόρων μορφών γρίπης, προκαλούν εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο.

Υπάρχει όμως μια μάστιγα που βασανίζει την ανθρωπότητα από την αρχή της ιστορίας της και έχει κερδίσει τα πρωτεία όσον αφορά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Η λέξη ελονοσία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις λέξεις έλος και νόσος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ασθένεια χρησιμοποιεί τα κουνούπια ως φορείς για να εξαπλωθεί. Τα κουνούπια ως γνωστόν, ενδημούν και πολλαπλασιάζονται σε έλη και στάσιμα νερά και για αυτό το λόγο οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε τέτοια μέρη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Η ασθένεια πλήττει κυρίως περιοχές της λατινικής Αμερικής, της υποσαχάριας Αφρικής και της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περίπου 200 εκ. άνθρωποι νοσούν και από αυτούς τουλάχιστον 500.000 έως 1.000.000 χάνουν τη ζωή τους. Όλες οι άλλες ασθένειες ωχριούν μπροστά στην ελονοσία.

Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν ψεκασμούς ελών για έλεγχό του πληθυσμού των κουνουπιών, ατομική και δημόσια υγιεινή, αντικουνουπικά μέσα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και διάφορα φάρμακα. Ωστόσο σε υποανάπτυκτες περιοχές τα ανωτέρω μέσα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2002 στο περιοδικό Nature, ισχυρίζεται ότι η ελονοσία ενδέχεται να έχει σκοτώσει το μισό πληθυσμό ανθρώπων που έχουν ζήσει ποτέ.

http://www.nature.com/news/2002/021003/full/news021001-6.html

Αν λάβουμε υπόψιν της πως τα τελευταία 52.000 χρόνια περίπου 107 δις άνθρωποι έζησαν και ζουν στο πλανήτη. Εξ αυτών, 50 δις άνθρωποι ενδέχεται να έχουν πεθάνει από ελονοσία. Η έρευνα στηρίζεται στο γεγονός πως η Αφρική, στην οποία ακόμη και σήμερα είναι ενδημική η νόσος, ήταν η κοιτίδα του σύγχρονου ανθρώπου για χιλιάδες χρόνια. Ακόμη και αν θεωρήσουμε αυτούς τους αριθμούς υπερβολικούς, αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι το γεγονός ότι η ελονοσία ήταν και είναι η πιο θανατηφόρα ασθένεια του πλανήτη.

http://www.prb.org/Publications/Articles/2002/HowManyPeopleHaveEverLivedonEarth.aspx
Δυστυχώς δεν έχουν αφιερωθεί αρκετοί πόροι για την εξάλειψη της νόσου. Το γεγονός ότι χτυπά υποανάπτυκτες ή αναπτυσσόμενες χώρες σημαίνει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι ετησίως, θα συνεχίσουν να υφίστανται.