Εικόνες από το μακρινό «παρελθόν» του πλανήτη μας

Μοιάζει με διαστημικό φρίσμπι, αλλά στη πραγματικότητα είναι ένας τεράστιος δίσκος σκόνης που περιφέρεται γύρω ένα νεαρό αστέρι σε απόσταση 1.500 ετών φωτός, στο νεφέλωμα του Ωρίωνα. Οι εκπληκτικές φωτογραφίες του πρωτοπλανητικού δίσκου τραβήχτηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Επειδή βλέπουμε το δίσκο από το πλάι, το άστρο στο κέντρο του φαίνεται ελάχιστα. Ο δίσκος είναι 17 φορές μεγαλύτερος από το ηλιακό μας σύστημα. Με τη πάροδο του χρόνου όλο αυτό το υλικό θα σχηματίσει αστεροειδείς, πλανήτες και δορυφόρους. Κάπως έτσι ξεκίνησε και το δικό μας ηλιακό σύστημα πριν από 4,5 δις χρόνια.

Ίσως σε μερικά δις χρόνια από τώρα, όταν πια ο πλανήτης μας δε θα υπάρχει πλέον, σε εκείνο το σημείο να δημιουργηθεί ένας πλανήτης φιλικός στη ζωή. Ίσως να αναπτυχθεί νοήμονα ζωή που, όπως και εμείς, θα ερευνήσει το διάστημα για απαντήσεις. Όταν θα γυρίσουν τα τηλεσκόπιά τους προς το μέρος μας αυτό που θα αντικρίσουν, θα είναι τα απομεινάρια του ηλιακού μας συστήματος, δηλαδή ένα εντυπωσιακό πλανητικό νεφέλωμα.