Ανθρωπόκαινος: η εποχή του σύγχρονου ανθρώπου

Ανθρωπόκαινος (αγγλ. Anthropocene), ονομάζεται ανεπίσημα η χρονική περίοδος κατά την οποία η παρουσία του ανθρώπου στη γη έχει προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στο πλανήτη (εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας, μόλυνση και γενικότερα μόνιμες επιπτώσεις στη οικοσύστημα).

Σύμφωνα με το διεθνές ινστιτούτο γεωλογικών μελετών, βρισκόμαστε στην ολόκαινο εποχή που ξεκίνησε πριν από 11.700 χρόνια με το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ήρθε στο προσκήνιο η θεωρία της εποχής του ανθρωπόκαινου. Ο καθορισμός όμως της ημερομηνίας απαρχής της, αποτελεί σημείο διαφωνίας. Μία εκδοχή τοποθετεί την έναρξη, την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης. Η εφεύρεση της μηχανής ατμού το 1712 θεωρείται από μία μερίδα επιστημόνων ως το έτος μηδέν της νέας εποχής.

Μια άλλη θεωρία προτείνει το 1945 ως έτος έναρξης της νέας περιόδου. Εκείνη τη χρονιά λαμβάνουν χώρα οι πρώτες πυρηνικές εκρήξεις που θα αφήσουν τα πρώτα απομεινάρια ραδιενέργειας στην επιφάνεια του πλανήτη. Υπάρχει και η τρίτη θεωρεία που υποστηρίζει ότι η ανθρωπόκαινος ξεκίνησε με την ανάπτυξη της γεωργίας πριν από 9.000 χρόνια. Γεγονός είναι πάντως ότι το ανθρώπινο είδος έχει προκαλέσει μεγάλες αλλαγές. Μόνο τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι στο υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 15.000.000 χρόνια, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η ανθρωπόκαινος έφερε την επαναστατική επίδραση του ανθρώπινου είδους στο πλανήτη. Οι επιστήμονες διαφωνούν για το έτος έναρξης. Όποτε και να ξεκίνησε, οι σημερινοί άνθρωποι, είναι μάρτυρές της. Το ζητούμενο είναι η δραστηριότητά μας να μην προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες στο πλανήτη.