Προσοχή: Το emedi.gr ΔΕΝ είναι αξιόπιστη ιστοσελίδα υγείας

You are currently viewing Προσοχή: Το emedi.gr ΔΕΝ είναι αξιόπιστη ιστοσελίδα υγείας

Ασχοληθήκαμε για πρώτη φορά με την ιστοσελίδα emedi.gr τέλη Δεκεμβρίου 2016, όταν διαπιστώσαμε δεκάδες ανυπόστατους ιατρικούς ισχυρισμούς. Πρόσφατα ανακαλύψαμε πως, σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί, μεταξύ άλλων, να θεραπεύσει το καρκίνο. Η υπόθεση όμως δεν σταματά εδώ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Στις 25 Δεκεμβρίου 2016, δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο emedi.gr: Η ελληνική “ιατρική” ιστοσελίδα που βρίθει ψευδοεπιστημονικών θεωριών. Σε αυτό, αναλύσαμε λεπτομερώς και καταρρίψαμε μερικούς εξωφρενικούς ισχυρισμούς όπως “Φυτό της Κρήτης που θεραπεύει τον καρκίνο σε 12 ώρες“, “Είναι η σόδα φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου;” κτλ. Προσοχή: Υποτίθεται πως μιλάμε για ιστοσελίδα που αυτοαποκαλείται ως η πιο αξιόπιστη στο χώρο της υγείας.

Λίγες ημέρες αργότερα, το emedi.gr, απάντησε με άρθρο που έφερε το τίτλο “Η δημοσιογραφία θέλει πολύ υπευθυνότητα” αντικρούοντας με ψευδείς ισχυρισμούς τις διαπιστώσεις του πρώτου μας άρθρου. Και σε αυτή τη περίπτωση, η (εκ νέου) κατάρριψη των ισχυρισμών ήταν πανεύκολη.

Πριν λίγες ημέρες, ανακαλύψαμε στον eshop της εν λόγω σελίδας, συμπλήρωμα διατροφής που θεραπεύει, μεταξύ άλλων, ακόμη και το καρκίνο.

Σε άρθρο μας με τίτλο “Παραπλανητικός και επικίνδυνος ισχυρισμός για τη θεραπεία του καρκίνου“, αναλύσαμε τόσο τα επιμέρους συστατικά του συμπληρώματος, όσο και τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο. Είναι αξιοσημείωτο πως η ίδια εταιρία παραγωγής ξεκαθαρίζει πως το προϊόν δεν προορίζεται για διάγνωση, αγωγή, θεραπεία ή πρόληψη ασθένειας.

Φτάνοντας στο σήμερα

Το emedi.gr έσπευσε να απαντήσει στο άρθρο μας για τον παραπλανητικό ισχυρισμό περί θεραπείας του καρκίνου, εκτοξεύοντας λάσπη προς τον υπογράφοντα και εμμένοντας στον ψευδή ισχυρισμό.

Δεν θα αναφερθούμε στη προσπάθεια ειρωνείας προς τον υπογράφοντα, ούτε στα (σκοτεινά) συμφέροντα πίσω από αυτόν (Ιλουμινάτοι, Μασόνοι, Big Pharma και πολλά άλλα του έχουν προσαφθεί κατά καιρούς). Ούτε στο γεγονός πως δεν είναι δημοσιογράφος, αλλά αρθρογράφος που γράφει αμισθί (τόσο το factchecker.gr, όσο και τα Ελληνικά Hoaxes δεν έχουν καν διαφημίσεις). Όσον αφορά τη δημοτικότητα του ellinikahoaxes.gr, οι αναγνώστες του γνωρίζουν πως δε χρειάζεται τους τσαρλατανισμούς του emedi.gr για να ανεβάσει την επισκεψιμότητά του.

Θα σταθούμε όμως στη παραδοχή πως το θεραπευτικό συμπλήρωμα του καρκίνου είναι συμπλήρωμα διατροφής και όχι φάρμακο.

Επομένως είναι παράνομο να πωλείται ως τέτοιο. Μας κάνει τρομερή εντύπωση πως το emedi.gr, ως portal για την υγεία, αγνοεί αυτή τη “λεπτομέρεια”.

 

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να καταρρίψουμε πάλι τους ισχυρισμούς του νέου άρθρου που επιμένει στον ισχυρισμό ότι το συμπλήρωμα θεραπεύει το καρκίνο, διότι τους αναλύσαμε εκτενώς στο τελευταίο άρθρο μας.

Απευθυνθήκαμε ωστόσο στο διευθυντή του Τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ, καθηγητή Γεώργιο Παυλάκη για τη περίπτωση του σκευάσματος που θεραπεύει το καρκίνο. Η απάντησή του ήταν σύντομη και περιεκτική:

Απάτη ξεκάθαρη, θα πρέπει να τα κλείσουν όλα αυτά τα σάιτς. Η κυρία γιατρεύει με ένα φάρμακο καρκίνο και αυτισμό! Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά!

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως το emedi.gr είναι μια αναξιόπιστη και δυνητικά επικίνδυνη σελίδα που πραγματεύεται θέματα υγείας υιοθετώντας τσαρλατανισμούς που έχουν διαψευστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για θέματα υγείας και όχι ανυπόστατα άρθρα από αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδες.

EDIT: Το emedi.gr ανέβασε πριν λίγες ώρες στο facebook άρθρο με τίτλο “Θεραπεύστε τον καρκίνο σας με φυσικά μέσα” όπου για μια ακόμη φορά συνιστά σε ασθενείς εναλλακτικές θεραπείες έναντι συμβατικών, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι “οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας“. Ή το παλιότερο “Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία“. Σχετική κατάρριψη θα βρείτε εδώ).  Άραγε τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ένας ασθενής ακολουθήσει αυτές τις προτροπές;