Η NASA ανακάλυψε διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη που είχε χαθεί πριν 8 χρόνια

Η διαστημοσυσκευή Chandrayaan 1 είχε εκτοξευτεί το 2008 από την Ινδική Διαστημική Υπηρεσία (ISRO) για να μελετήσει τη Σελήνη. Ένα χρόνο αργότερα, χάθηκε η επαφή μαζί της.

Τα επίγεια ραντάρ της NASA εντόπισαν το σήμα του διαστημόπλοιου το μήκος του οποίου δε ξεπερνά το 1,5 μέτρα, “μαντεύοντας” που θα μπορούσε να βρίσκεται σήμερα. Την τελευταία φορά που είχε δώσει σημάδια “ζωής” βρισκόταν σε τροχιακό υψόμετρο 200 χιλιομέτρων πάνω από το βόρειο πόλο της Σελήνης.

Υπολογίζοντας τα ανωτέρω δεδομένα και με μικροκυματικές εκπομπές ραντάρ οι επιστήμονες περίμεναν να δουν εάν θα υπάρξει “αντανάκλαση”. Το Chandrayaan 1 πράγματι βρέθηκε στο μονοπάτι των επίγειων εκπομπών 2 φορές μέσα σε 4 ώρες, ακριβώς όπως είχε προβλεφθεί. Προς έκπληξη όλων, η τροχιά του σκάφους είχε αλλοιωθεί μόλις ελάχιστα.

Το Chandrayaan 1 ήταν η πρώτη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη με σκοπό τη χημική και γεωλογική χαρτογράφηση του φυσικού μας δορυφόρου. Το πιο σημαντικό του επίτευγμα ήταν η εκτόξευση και πρόσκρουση στην επιφάνεια της Σελήνης ενός μικρού βολιστήρα. Η σκόνη που εκτοξεύτηκε, μελετήθηκε και φανέρωσε την ύπαρξη μικροσκοπικών κρυστάλλων νερού.

Η Ινδία σχεδιάζει την αποστολή Chandrayaan 2 που θα αποτελείται από τροχιακό σκάφος, σκάφος προσγείωσης και ρόβερ για τις αρχές του 2018.