Το επικίνδυνο φλερτ του Τραμπ με τις θεωρίες συνωμοσίας

Το 2005, ο Robert F. Kennedy, Jr., δημοσίευσε το Rolling Stone το διαβόητο πλέον άρθρο με τίτλο “Deadly Immunity.” ως την πραγματική ιστορία για το πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες, συνωμότησαν να αποκρύψουν τους κινδύνους της θειομερσάλης (παράγωγο του αιθυλεστέρα του υδραργύρου-συντηρητικό που βρισκόταν σε κάποια εμβόλια).

Το άρθρο του Kennedy στηριζόταν κατά κύριο λόγο, στη περίφημη έρευνα του Andrew Wakefield που δημοσιεύτηκε το 1998 στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, σύμφωνα με την οποία, ανακάλυψε συσχετισμό μεταξύ του εμβολίου MMR και κρουσμάτων αυτισμού.

Το περιοδικό The Lancet αργότερα ανακάλεσε, και ο Wakefield κρίθηκε ένοχος από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο, για σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα το Μάιο του 2010. Διαγράφτηκε από το ιατρικό μητρώο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε πλέον να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνά ανακηρύχθηκε δόλια το 2011 από το περιοδικό The Lancet.

Μάλλον δε θα πρέπει να εκπλήσσει που ο Kennedy, δήλωσε σε ρεπόρτερ πως ο Τραμπ – ο οποίος κατά καιρούς έχει κάνει ανακριβείς και αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς για τα εμβόλια – του ζήτησε να προεδρεύσει επιτροπής για την ασφάλεια των εμβολίων. Αργότερα την ίδια μέρα, η εκπρόσωπος του Τραμπ Hope Hicks, είπε πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το σχηματισμό μιας τέτοιας επιτροπής.

Ο Τραμπ και η κλιματική αλλαγή

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, έχει στο παρελθόν αναφέρει πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα hoax που δημιουργήθηκε από τους Κινέζους για να κάνουν τις αμερικανικές εταιρίες μη ανταγωνιστικές. Σύμφωνα με το Reuters, o Τραμπ, ζήτησε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να κατεβάσει από τον ιστότοπό της τη σελίδα που αφορά την κλιματική αλλαγή.

Αυτή η κίνηση έχει ενισχύσει τους φόβους αυτών που υποστηρίζουν πως ο Τραμπ ενδέχεται να παραβλέψει τις επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τραμπ είχει δεσμευτεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μία εξαγγελία που έχει δεχτεί κριτική τόσο από την Κίνα, όσο και από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Με τη συμφωνία αυτή τα κράτη σκοπεύουν να θέσουν τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων και να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά το δεύτερο μισό του αιώνα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται κατά μέσο όρο περίπου 0,87 ° C κάθε δεκαετία. Ο πίνακας της NASA αναπαριστά τις αλλαγές θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1951-1980. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία 136 ετών, οι 10 πιο θερμές χρονιές έλαβαν χώρα μετά το 2000 (με εξαίρεση το 1998). Το 2015, ήταν η θερμότερη χρονιά της περιόδου 1884-2015.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραμπ εξέδωσε υπόμνημα προειδοποιώντας τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να μην μιλούν με το Κογκρέσο, κάτι που οι Δημοκρατικοί περιέγραψαν ως προσπάθεια φίμωσης. Κάτι ανάλογο συνέβη με τους επιστήμονες της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος που έλαβε εντολή τα στελέχη της να μην κάνουν δηλώσεις σε δημοσιογράφους και να μην ανεβάζουν updates στα social media.

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε ένα τεράστιο αριθμό λογαριασμών στο twitter να αντιστέκεται στη προσπάθεια του Τραμπ να φιμώσει τους επιστήμονες με την απαγόρευση να επικοινωνούν με τα ΜΜΕ. Αυτοί οι λογαριασμοί επικοινωνούν, παράνομα προς το κοινό, επιστημονικά νέα που μέχρι πριν τέσσερις ημέρες ήταν ελεύθερα και άμεσα διαθέσιμα σε όλους. Μετά από αυτή την αντίδραση πιστεύει κανείς πως αν τα εμβόλια ήταν μέρος κάποιας σκοτεινής συνωμοσίας, θα μπορούσαν οι φαρμακοβιομηχανίες να το κρατούν μυστικό;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *