Η μελέτη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού που έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα

»Με το σημερινό ρυθμό, μέχρι το 2025, τα μισά παιδιά θα διαγιγνώσκονται με αυτισμό» Αυτή η δήλωση έγινε από την Stephanie Seneff, ηλεκτρολόγος μηχανικός και ερευνήτρια τεχνητής νοημοσύνης του MIT.

 

Ο ισχυρισμός βασίζεται στην έρευνα της Seneff που δημοσιεύτηκε στο Entropy το 2013 και υποστηρίζει πως η αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού θα είναι μετεωρική, εξαιτίας του γλυφοσάτη, χημικού που χρησιμοποιείται στο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto. 

Σύμφωνα με την έρευνα, ο γλυφοσάτης βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα όπως ζάχαρη, σόγια, σιτάρι και καλαμπόκι. Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μεγάλη αύξηση στα κρούσματα καρκίνου, Πάρκινσον, αυτισμού και άλλων σοβαρών ασθενειών. 

Τα συμπεράσματα της Seneff ωστόσο, κρίθηκαν ανεπαρκή και αυθαίρετα από μεγάλη μερίδα επιστημόνων.

 Όπως αναφέρουμε και στο τίτλο, η έρευνα έχει διχάσει την επιστημονική κοινότητα. Για παράδειγμα, σε άρθρο της Καθηγήτριας Αγνής Βλαβιανού Αρβανίτη, στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), γίνεται αναφορά στην αμφιλεγόμενη έρευνα. Το άρθρο φαίνεται να υιοθετεί τα συμπεράσματα της Seneff, τα οποία όπως θα δούμε παρακάτω, έχουν δεχθεί σφοδρότατη κριτική. Ας δούμε απόσπασμα του άρθρου:

Η έρευνα

Βασίζεται σε υποθέσεις χωρίς τη παρουσίαση ακλόνητων νέων δεδομένων για τη τοξικότητα του γλυφοσάτη. Ο ισχυρισμός πως το μισά παιδιά θα πάσχουν από αυτισμό ως το 2025, βασίζεται στην αυθαίρετη παρέκταση (όμοια της οποίας κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στα αντιεμβολιαστικά φόρα), της σύνδεσης συσχέτισης με αιτιότητα. Με πιο απλά λόγια, συσχετίζει την (αυθαίρετη) αντίληψη πως η αύξηση του αυτισμού, οφείλεται στο γλυφοσάτη (αιτιότητα), χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνει επιστημονικά την άποψή της. Όλη της η έρευνα, στηρίζεται αποκλειστικά στο παρακάτω γράφημα:

Το περιοδικό

Το Entropy στο οποίο δημοσιεύτηκε η έρευνα της Seneff, έχει κατηγορηθεί ως λεγόμενο predatory open access publishing, δηλαδή περιοδικών που δημοσιεύουν ανεξέλεγκτα άρθρα, με αμφιλεγόμενο peer reviewing, με σκοπό το κέρδος. Η αξιοπιστία του στην επιστημονική κοινότητα είναι ιδιαιτέρως χαμηλή με πολύ περιορισμένο impact factor 1,18. (Πηγή).

Γλυφοσάτης και επιστήμη

Συστηματικό review του 2000 διαπίστωσε:

»Πειραματικές ενδείξεις δεν έδειξαν πως ο γλυφοσάτης συσσωρεύεται σε ιστούς ζώων και δεν προέκυψε τοξικότητα και παρενέργειες σε ανθρώπους»

Σε review του 2012 διαβάζουμε:

»Συμπερασματικά,  από την υπάρχουσα βιβλιογραφία δε προκύπτουν ακλόνητες ενδείξεις σύνδεσης του γλυφοσάτη με αναπτυξιακές και αναπαραγωγικές παρενέργειες, σε ρεαλιστικές συγκεντρώσεις».

 Σε review του 2011 σε επιδημιολογικές έρευνες διαβάζουμε:

»Δεν βρέθηκαν ενδείξεις συσχετισμού μεταξύ ασθενειών (μη καρκινικών) και γλυφοσατη. Οι περισσότερες ενδείξεις ήταν αδύναμες ή μη υπαρκτές».

Σε μελέτη του 2012 για συσχετισμό με καρκίνους διαβάζουμε:

»Το review μας δεν βρήκε επαρκείς ενδείξεις που να υποδηλώνουν συσχετισμό καρκίνου (σε ενήλικες και παιδιά) με έκθεση σε γλυφοσάτη».

Οι ανωτέρω συστηματικές μελέτες και ανασκοπήσεις καταρρίπτουν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ γλυφοσάτη και πρόκλησης σοβαρών ασθενειών όπως καρκίνος, αυτισμός κτλ.

Τι συμβαίνει με την εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων αυτισμού;

Εν έτι 2017, η πραγματική αιτία/ες για τη πρόκληση αυτισμού, παραμένουν άγνωστες. Μελέτες έχουν υποδείξει ως πιθανούς ενόχους τη δυτική διατροφή, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, διάφορα χημικά, κληρονομικούς και γενετικούς παράγοντες, ωστόσο δεν υπάρχει ομοφωνία. Αυτό που έχει προβληματίσει πολλούς, είναι η μεγάλη άνοδος στα κρούσματα αυτισμού τις τελευταίες δεκαετίες. Και ενώ κάποιοι »ένοχοι» όπως τα εμβόλια και ο γλυφοσάτης έχουν αθωωθεί μέσα από δεκάδες σχετικές έρευνες και μεταναλύσεις, οι αυξητικές τάσεις επιμένουν. 

Σύμφωνα όμως με την άποψη μεγάλης μερίδας της επιστημονικής κοινότητας, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στις νέες μεθόδους διάγνωσης και στη διεύρυνση του φάσματος διαταραχών που στις μέρες συμπεριλαμβάνονται στον αυτισμό.

Στις ΗΠΑ η συχνότητα αυτισμού στα παιδιά είναι κατά μέσο όρο 1 στα 68. Αν εξετάσουμε τα νούμερα πιο προσεκτικά, βλέπουμε μεγάλες διαφορές από πολιτεία σε πολιτεία. Για παράδειγμα, στο Νιου Τζέρσεϊ η συχνότητα είναι 1 στα 46 παιδιά, ενώ στον αντίποδα στην Αλαμπάμα είναι 1 στα 175 παιδιά. Η ασυνέχεια μπορεί να μας παραπέμψει στο συμπέρασμα πως οι »συνωμοσιολογικοί» παράγοντες πρόκλησης αυτισμού (εμβόλια-γλυφοσάτης) δεν έχουν αντίκρυσμα δεδομένου πως τόσο τα προγράμματα εμβολιασμού, όσο και η δίαιτα των Αμερικανών είναι λίγο πολύ η ίδια, ανεξαρτήτως πολιτείας.

Συμπέρασμα

Η περίφημη μελέτη της Seneff για τη σύνδεση γλυφοσάτη με μια σειρά σοβαρών ασθενειών, δεν άντεξε στην επιστημονική κριτική και απορρίφθηκε από σχεδόν το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Εάν ίσχυε, θα έπρεπε να λάβει υπόψιν και το παρακάτω γράφημα που δείχνει συσχετισμό αυτισμού με την ανάλογη αύξηση στη κατανάλωση οργανικών τροφών. Είναι ξεκάθαρο επίσης πως ο ισχυρισμός ότι τα μισά παιδιά θα γεννιούνται με αυτισμό το 2025, δεν στέκει.